Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. szeptember 11., péntek

Játékokhoz számítógépet szeretnék, de hogyan kezdjem ?

 Egy asztali számítógépet összerakni játék céljára igen bonyolult feladat.
A játékos asztali gépnek ugyanis lelke van, méghozzá nem egy, hanem egyszerre több is. Szinte minden összetevő egyformán fontos, egyik a másik nélkül nem működhet megfelelően. Hiába van erős videokártyánk, ha mellé gyenge a processzorunk, ugyanakkor e két összetevő hiába van meg, ha mellé már elspóroljuk a memóriát, de az egész nem ér semmit, ha gyenge a táp, ne adja az ég, egy tíz éves HDD-ről futtatunk mindent, mert SSD-re már nem futotta.

Az viszont szinte tagadhatatlan, hogy az alap összetevők megfelelő összeválogatása után a kulcskérdés a videokártya, leginkább erre a perifériára érzékenyek a játékok, így hát különösen körültekintően kell megválasztanunk, hogy melyiket vásároljuk meg.. 
Sajnos azonban a dolgunk egyszerre aránylag könnyű és nagyon nehéz: minél több pénzt szánunk ugyanis videokártya vásárlásra, annál jobbat tudunk venni. Persze azért lehet ügyeskedni, mi most azon leszünk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a rendelkezésre álló keretből. Lássuk, hogy miből érdemes válogatni most, 2015 második felében.

Legyen bármilyen meglepő is, már a belépőkategóriában találhatunk értékelhető teljesítménnyel bíró kártyát, ez pedig a Geforce GTX750, nagyjából 35 ezer forint környékén, ami ahhoz képest, hogy a játékok zömét problémamentesen futtathatjuk - persze nem feltétlen ultra részletességen, vagy FullHD felbontásban, de elfogadható minőségben játszhatunk - szinte mindennel. 
Ez az 1 Gb-os verzió ára (szigorúan DDR5-ös verziót szabad venni!), nagyjából tíz ezer forinttal drágább a 4 Gb-os. Ebben az árkategóriában - azaz ötvenezer forint alatt- jó választás lehet a Radeon R9 270 (2 Gb-os változat), de mint általában, most is igaz az, hogy az nVidia a legtöbb esetben jobb választás, most sincs ez másként: hatvanezer forint környékén megjelennek a GTX960-as kártyák, amik már az erős középkategóriát képviselik, ezekkel nagyon nem tudunk befürödni, 1-2 évig bőven kiszolgálnak minket (high részletesség - FullHD felbontás mellett). 

Ha egy "kicsit" jobban el vagyunk eresztve, akkor bátran szemezgessünk a GTX970 környékén, ezek a kártyák nagyjából 100 ezer jó magyar forintba kerülnek, de megérik az árukat - ez már hosszútávú befektetés. Ennél drágább kártyát már talán fölösleges is venni, ár/érték arányban nem igazán kifizetődő, de ha minden mindegy, akkor a GTX 980 nem hazudik, igaz az ára is meglehetősen borsos, kiszereléstől függően 170-180 ezer forint környékén juthatunk hozzá. 
Én azt tanácsolom, hogy ne 4-5 évre akarjunk előre gépet építeni, inkább nagyjából 2 éves intervallumban gondolkodjunk, s ennek megfelelően vásároljunk videokártyát; jelen pillanatban a GTX 960 egy remek választás. 
Mindezek tudatában jó válogatást és még jobb játékot kívánok , a szerző: Barta Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.