Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. október 15., csütörtök

Akkor most hogyisvanezkéremszépen ?

A vízálló telefonokat ne használjuk vízben ! Ugye furcsán hangzik, pedig így van.

A Sony elég régóta ad ki olyan telefonokat és tableteket, amelyeket vízállóként hirdet, méghozzá az IP68 szabvány alapján. Ez egy víz- és porállóságot garantáló minősítés, amelyben többek között az szerepel, hogy az ennek megfelelő eszközök akár három méteres mélységig, harminc percen át használhatók vízben. 
A japán cég hasonló paramétereket szerepeltetett a marketing-anyagaiban és a jótállási papírokon egyaránt, most azonban furcsa változást eszközöltek az álláspontjukon.
A Sony természetesen meg is magyarázza a változtatást. Arra hivatkoznak, hogy az IP68 minősítés laboratóriumi körülmények között történik, ezért nem a valós felhasználási körülményeket modellezi.
A vízállóság terén tesztelt Sony termékeket először óvatosan belehelyezik egy csapvízzel feltöltött tartályba és leengedik másfél méteres mélységbe. 30 perc múlva az eszközt óvatosan kiemelik, majd ezt követően próbálják ki a különféle funkcióit.
Az első megváltoztatott figyelmeztetések az Xperia Z3+ és Z4 használati útmutatójában bukkantak fel idén tavasszal, de a legújabb készülék, az Xperia Z5 megjelenésekor már eleve nem szerepelt a kampányban sem a vízálló szó, inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy nem kell rögtön szervizelést vizionálni egy kiadósabb esőben.
Igaz, a szabvány ugyanaz maradt, csak az értelmezés változott, és ezt jó tudni mindenkinek, aki innentől víz alatti fotózást és videózást tervezne. Ne tegye!
(Talán sokan emlékeznek még a rendszerváltás előtti viccre, miszerint Moszkvában, a Lenin téren Volvókat osztogatnak, és a hír igaz, de nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, nem Volvókat, hanem Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. No, valami ilyesmire kell gondolni mostantól, ha meglátunk egy vízállónak hirdetett Sony mobilt.) 
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.