Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. október 26., hétfő

Egy érdekes történet...

Elena Gorolová 46 éves, cseh cigány.
A nőt 21 éves korában a tudta nélkül sterilizálták. Miközben a második fiának császármetszéses szülése zajlott, az orvos átvágta a petevezetékét (tehát nem csak elkötötte), hogy biztos ami biztos, ne szülhessen több gyereket.

 Elena Gorolová – Fotó: Molnár Zsolt / WMN

Ezért történt a kényszer-sterilizáció, amit a nemzetközi jog -érdekes módon- emberkínzásként tart számon. 
Csehországban a kilencvenes évek közepéig ezt lehetővé tette egy rendelet, de a jogszabály eltörlése után egészen a kétezres évek közepéig történtek még hasonló esetek. Amikor Elena a műtétről beszél, még mindig könnyes a szeme és megremeg a hangja. Negyed évszázada harcol a roma nők igazáért a kórházi szegregáció és megkülönböztetés ellen. 
Először áldozatként, ma pedig már szociális munkásként és aktivistaként. Elena Gorolová a European Roma Rights Centre budapesti konferenciáján adott exkluzív interjút D. Tóth Krisztának.

 "A történetem 1990-ben kezdődött-meséli, amikor a második gyerekemmel voltam terhes. Szülés közben komplikációk léptek föl, így császármetszést kellett alkalmazni. A vajúdás kellős közepén jártam, óriási fájdalmak közepette, a szülőszobán mindenki föl-le rohangált. Egyszer csak az orrom alá toltak két papírt, hogy írjam alá, gyorsan, gyorsan. 
Az egyiken a születendő gyerekem neve volt, arra emlékszem. A másikra meg csak ráböktek, hogy ott a vonal, oda írjam a nevemet, és siessek, mert nem tudnak különben megműteni, és erre a papírra szükség van, ha esetleg meghalnék. 
Egyáltalán nem tudtam elolvasni, hogy mi volt rajta, nem láttam a fájdalomtól..."
(És a történet itt kezd sántítani, hogy az első papírra amin a gyerek neve volt arra emlékszik, de a másodikra amire valószínű a császármetszéshez való hozzájárulás volt, valamint  a további szülés megakadályozására a  sterilizálás, amire  a további szülések komplikációinak elkerülése miatt, talán szükség is lehetett.-a szerk. )
A teljes interjú ITT  olvasható !
Szerk;Posta S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.