Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. november 30., hétfő

Pistike a "retek rongy" kölyök...

Iskolai helyzet Magyarországon napjainkban... 

„Minden osztálynak van egy (de inkább több) Pistikéje. Aki képtelen végigülni egy tanórát ordibálás, kötözködés, pofozkodás nélkül, nagy ívben tesz az érdemjegyeire, feladataira, magára a tanárra, aki elveszi az uzsonnát, gyomorba vág, sípcsonton rúg, hajat cibál, torkon ragad, kigúnyol, megaláz.” - Mi legyen velük, a magatartászavaros tanulókkal? – teszi fel a kérdést a tanárszemmel egy blog pedagógus szerzője, aki szerint a valódi kérdés az, hogy mi lesz így a többi gyerekkel, akik a Pistikék terrorjában élnek, vagy ahogy fogalmaz; diktatúra kicsiben.
 Számtalan probléma származik abból, hogy egy 2003-as törvénymódosítás lehetővé tette az iskolákban a sajátos nevelési igényű, illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók integrált nevelését. Például sérül a többi gyerek tanuláshoz való joga, mert Pistike miatt fegyelmezéssel megy el az óra jelentős része, ezért a tanár csupán a tanagyag töredékét tudja leadni, a kiegészítő játékos foglalkozásokra és beszélgetésekre pedig végképp nem marad idő.
"Ha Pistike megteheti azt, hogy az óra közepén feláll, kiabálni és rohangálni kezd, akkor „néhány közbekiabálás, levelezgetés, padtárs-molesztálás már igazán kijár mindenkinek” – gondolhatják a többiek.
„Pistike nem az ördögtől való, csak magatartászavara vagy szerényebb képességei (sokszor a kettő együtt) folytán eltér társaitól. 
Értem én, hogy ne bélyegezzünk meg senkit, (…) És értem én, hogy egy szülőnek rendkívül nehéz elfogadni, hogy gyermekének fejlesztő-felzárkóztató környezetre van szüksége, de azontúl, hogy a büszkeségből, rosszul értelmezett szeretetből, makacsságból hagyományos osztálymodellbe tuszkolt Pistike elveszíti valódi esélyeit a fejlődésre, a többi szülőt is értem, akik valahogy nem kultiválják, ha csemetéjük kettészakadt fülcimpával állít haza.”
A pedagógus szerint ez azért is veszélyes, mert az iskola nem csak a gyerekek tudását, hanem szemléletét, az élethez való hozzáállását is alakítja.
Szerk;Posta S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.