Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. december 25., péntek

Egy diktátor bukása !

26 évvel ezelőtt, 1989. december 25-én végezték ki a román diktátort, Nicolae és Elena Ceausescut. A román forradalom 10 nappal korábban kezdődött, a diktátor egy héttel később szökött el Bukarestből, de elfogták.

 Fotó: citynews.ro
A romániai forradalom december 15-én, Temesváron kezdődött, hat nappal később Nicolae Ceausescu saját támogatására népgyűlést hívott össze Bukarest központjában. A Román Kommunista Párt vezetője 1965 óta állt az ország élén, politikáját a személyi kultusz kiépítése és megalomán törekvések jellemezték, 1989-re Románia kilátástalan gazdasági helyzetbe került !
A december 21-én az elnöki palota előtt összegyűlt nagyjából százezres tömeg nem hallgatta végig Ceausescu beszédét, a gyűlés a diktatúra elleni tüntetéssé változott. Másnap Vasile Milea, Ceausescu honvédelmi minisztere öngyilkos lett.

 A frissen kinevezett Victor Atanasie Stanculescu, aki rövid ideig Temesvár katonai parancsnoka is volt, fokozatosan átvette az irányítást, a diktátort megtévesztve a felkelők oldalára állt. Biztatására hagyta el még 22-én a pártszékházat helikopterrel Ceausescu feleségével és két párttársával. Az akciót szökésnek minősítették, a légteret a hadsereg parancsára lezárták, így a helikopter még a célállomás előtt leszállt. A házaspárt hamarosan elfogták és a targovistei laktanyába vitték.

Az új politikai erő, a Nemzeti Megmentési Front Tanácsa december 24-én rögtönítélő katonai bíróság felállításáról döntött. 
A tárgyalás december 25.-én 13:20-kor kezdődött a laktanyában, 14:40-kor rekordgyorsasággal már ki is hirdették a halálos ítéletet. A házaspár ellen felhozott fő vádpontokban szerepelt a népirtás, az államhatalom aláásásának és a nemzethatalom lerombolásának a bűntette is.
 A laktanya-parancsnokság épületének bejáratától alig tíz méterre jelölték ki a kivégzőhelyet, ahol az ítéletet tíz perc múlva azonnal végre is hajtottak.
sakema

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.