Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. december 18., péntek

Egy "majdnem nyugdíjas" levele

 H. Imre olvasónk -"ahogy írja 63 éves vagyok, tehát már majdnem nyugdíjas"- küldte az alábbi  levelet számunkra.
"Megjelent egy hír, miszerint  októberben 4,8 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a köz-foglalkoztatottak nélkül számolva pedig 5,6 százalékos volt a növekedés az előző havi 5,3 százalékkal szemben - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal." (A hír itt  itt olvasható !   A kereseti gyors tájékoztató pedig itt ! -a szerk. )

"Lenne egy költői kérdésem, vajon mikor készül el az a statisztika, amiből kiderül, hogy a társadalmi tehervállalás hogyan rakódik át szépen alattomosan a nyugdíjasokra?
Ugyanis ellentétben az állami vezetők kommunikációjával, a nyugdíjak reálértéke csökken. 
Azáltal, hogy az évenkénti kompenzáció csak az infláció mértékét követi, de miközben a jövedelmekről a fogyasztásra terheli a kormány az adóztatást és a társadalom szinte minden rétegét kárpótolta az áfa emelésért, a nyugdíjasokról mintha szándékosan elfeledkezett volna. 
Valójában a világ viszonylatban is rendkívül magasnak számító fogyasztási adó nyugdíj adóként funkcionál, hiszen a nyugdíjas már nem költözik külföldre, csak úgy tud védekezni ellene, ha nem eszik, nem fűt, stb. E mellett az egészségügy helyzetének romlása is őt sújtja leginkább.

Elvileg, a halálozások ilyetén felgyorsítása és a fiatalok gyerek vállalásának ösztönzése némileg javítja a nyugdíj kassza statisztikáját, de a gyakorlati haszna kérdéses, legalább is a kormány számára. 
Egyrészt nem biztos, hogy a társadalom nagy része (köztük jelentős létszámú kormánypárti szavazó) tolerálja (ha rájön az átverésre), hogy vezetője istent játszva irányítani akarja a természetes folyamatokat, másrészt a fiatalok viszont  többnyire a külföldi munkavállaláson gondolkodnak, nem akarják elveszteni mobilitásukat a gyerekvállalással.

Sajnos, aki teheti, nem csak az anyagiak miatt megy el Magyarországról, hanem a megalázó kiszolgáltatottság és a nagy fokú reménytelenség miatt. Szerintem !"
Köszönjük a levelet, a téma nagyon érdekes.
Barta P. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.