Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. december 19., szombat

Philadelphiában a "nigger" nem néger !

Egy philadelphiai iskola kivette a tananyagból Mark Twain művét, a Huckleberry Finn kalandjait. Az ok az "n" betűs szó használata: a nigger - a magyar fordításban néger szó - kétszázszor szerepel a szövegben.

Korábban a 11. osztályosoknak volt kötelező a regény elolvasása, most viszont az iskola vezetése úgy döntött, hogy nagyobb a regény elolvastatásának ára a közösség számára, mint az irodalmi haszna.

 A klasszikus amerikai Mark Twain-regény Huck Finn történetét meséli el, aki elszökik otthonról és barátságot köt egy szintén szökésben lévő néger rabszolgával, Jimmel. 
Jelentőségét nehéz túlértékelni, Hemingway szerint például a teljes modern amerikai irodalom ebből a regényből eredeztethető.
Az 1884-ben megjelent regény már többször viták kereszttüzébe került az n betűs szó miatt: a nigger, magyarul néger kétszázszor szerepel a szövegben. 
2011-ben egy kiadó ezeket le is cserélte a rabszolga szóra a teljes könyvben, pontosan azért, hogy megelőzzék az amúgy fontos regény kiírását a tananyagokból, -írja az origo, mely írás ugye természetesen nem kommentelhető !
Szerk;Posta S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.