Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. január 30., péntek

"Nagyok" régen, és manapság...

Változnak az idők, változnak az igények, vagy ha úgy tetszik, az igénytelenségek.
Anno az 5o-es évek végén, a magyar televízió születését követően hamar kiugrott a műsorvezetői mezőnyből egy aprócska, majd 15o centi magas férfiú, bizonyos Vitray Tamás, aki aztán évtizedekig uralta a képernyőt. Becsületére legyen mondva, termetétől eltérően, magas színvonalon, nem úgy mint mostani utódjai...

Vitray magasság tekintetében minden beszélgető partnerével szemben alulmaradt, de ami a picike műsorvezető fejében megvolt, arra a legcolosabb riportalanyának is fel kellett néznie.
A TV rendezői, nem engedték égetni Vitrayt a tévénézők előtt azzal, hogy milyen törpe méretű. Jó ideig senki nem is tudta, hogy a nagyszerű riporter-műsorvezető, valóságban milyen kis ember.
Sajnos, mostanság  nincsenek Vitrayhoz hasonló, a szakmát magas színvonalon művelő utódok.
Ezért aztán, ami a maiaknál hiányzik a riporteri-műsorvezetői nagyságból, azt centikkel pótolják.

Napjaink legjobban sztárolt műsorvezetője, a  pár éve  Mórahalom színjátszó köréből importált üdvöske, azóta alaposan kikupált Ördög Nóra" művésznő. "

Jelenleg ő a hazai műsorvezetői szakma "legnagyobbja". Legalább is centiméterekben mérve, nincs is ezzel semmi baj...bár az indiánoknál joggal pályázhatott volna a " Hosszú puska" névre.
A  Rising Starban  ahol  egyideje villog,  egyenesen törpének tűnnek mellette, a  normál és a magas férfiak. 
A nők   pedig  mintha   Liliputból  érkeztek volna, pedig  normális  termetűek.
Ördög kosaras  termete  teszi a  többieket  nevetségessé.
A   műsor egyébként is nevetséges, amelyet   már- már kisebbségi  parádénak  is   felfoghatunk, a sok  roma, vagy  afrikai  származású versenyző miatt.
Ördög   Nóra colos termetén  kívül más  gond is   van  vele. 
Beszédtanárai ( ha egyáltalán  voltak ) meg kellett volna tanítaniuk a műsorvezető hölgyet a helyes beszédre,  artikulálásra. Mert Nóra úgy hadar, mint ha legalábbis a ricinus  hajtaná és  artikulátlanul   üvölt, mintha egy  új  magyar olimpiai   bajnokot  köszöntene.

Lassan már nem is az énekesek, hanem ő a műsor főszereplője. Nagy kár...

Barta P.

A televízió kultúrát közvetít ?

 Kép;paprika tv
Bódiné Margó főzőcskézik a Paprika tévében. Hétköznapi földi halandó elcsodálkozik azon a palotán, ahol az említett "hölgy", hol egyik, hol másik rokonával kalákában, kisipari méretben termeli a gyomorba valót. 
 
Ezzel még úgy önmagában annyira nem is lenne baj, ámbár a dolgos magyar embernek, ha nem vigyáz, csak szöget üt a fejébe, vajon ha ő éjt nappallá téve dolgozik, és örül, ha kijön a pénzből hó végig, mit kell tenni ahhoz, hogy valaki ilyen palotában élhessen.
 
Ám aztán érkezik a háziasszony, és amint megszólal, az ember fejéből menten elszáll az összes addigi gondolata, és elszörnyülködve kapja a szemét a képernyőn parádézó hölgyeményre, aki ilyeneket mond, hogy "átöncsük", "kiöncsük", beleöncsük", és társai. 
 
Persze világos, nem mindenki az irodalmi magyar nyelvet beszéli, tudjuk. Nincs ezzel baj, a tájnyelvek fenséges íze egészen biztosan felülmúlja (Varga) Bódiné összes főztjét. De ha valaki palotában lakik, és a tévében illegeti magát, legalább beszélni tanuljon már úgy meg, amihez a régi rendszerben elkényeztetett néző szokva van/volt. Amikor a televízió még legalább a látszatát próbálta fenntartani annak, hogy kultúrát közvetít, s némi műveltséget hoz a nagyvilágból a nappaliba.
Barta P.