Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. március 3., kedd

Már Sámsonkertben is...

sakema

97 évet élt a magyar pásztorzenész

Életének 97. évében elhunyt Pál István tereskei pásztor, az utolsó magyar dudás, aki a furulya- és dudazenét még hagyományos környezetben, édesapjától és pásztortársaitól tanulta.

 Kép:internet
Pál István 1995-ben kapta meg a Népművészet mestere címet, emellett a Magyar kultúra lovagja volt, a Nógrád megyei önkormányzattól pedig Madách-díjat is kapott.
A népzenei táborok rendszeres vendégeként pedig sok száz fiatalnak adta át egy már letűnt világból hozott tudását a pásztorkodásról, a hangszerkészítésről vagy épp a lányok tiszteletéről, a család és a haza szeretetéről.
Tanított a természetről és a természetfelettiről, tanította a pásztorkultúra szerint e két világot összekötni képes pásztormuzsikát.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Az alábbi videóban megnézhetjük – ami egy eltűnő életforma és kultúra dokumentuma – megismerkedhetünk Pista bácsi életének fontosabb mozzanataival, amelyekről ő maga mesél bölcsességgel, humorral és érzelmekkel fűszerezve mondandóját.
Barta P.

A kis "huncutok" őszintén bevallották...

Nem tervezi a rendőrség, hogy a Buda Cash Brókerház és a hozzájuk köthető pénzintézetek és egyéb vállalkozások vezetőit őrizetbe vegye. Ugyanis „őszintén” és „tisztességesen” meggyónták, hogy elsíboltak 100 milliárd forintot…adja hírül a privátkopo.hu.
A nyomozást folytató KR Nemzeti Nyomozó Irodával állítólag „együttműködőek” az érintett cégek vezetői és ők maguk jelezték - „őszintén és tisztességesen” -, hogy sajnos hiányzik több mintegy 100 milliárd forint.

Több mint érdekes, hogy más, sokkal kisebb fajsúlyú, csupán néhány tízmilliós ügyekben hipp-hopp előzetes letartóztatásba helyezik az összes érintettet, de most - valamiért - az ügyészség sem erőlködik.
Innentől kezdve pedig nagyon is igaz lehet az a városi szóbeszéd, hogy a cégcsoport vezetői rendkívül jó politikai kapcsolatokat ápoltak - mindkét oldallal. Vélhetően „szponzorálhatták” egyiket is, másikat is.
A Fidesz frakcióvezetője, Rogán az MSZP-re mutogat, míg az MSZP a fideszes politikusok érintettségét feszegeti.
(Eljátszom a gondolattal, hogy addig talán még diplomata útlevelet is kapnak majd valamelyik afrikai, vagy dél-amerikai országból, esetleg állampolgárságot és a tárgyalásra már más nevük is lesz hozzá ?
Fehér homokos tengerparton, koktélokat szürcsölgetve fogják végigvezekelni hátralevő éveiket, luxusprostik által 'zaklatva' és egy medencés 500m2-es villában... De a NAV majd engem kérdez meg jövőre is, hogy miből vettem új nyelet a seprűbe, amivel felsöpörtem az udvarom, meg, hogy egyáltalán miért veszek még levegőt, vagy, hogyan lehet az, hogy még életben vagyok ?...Szép "Új Világ" !-a szerk.)
Szerk;Posta S.