Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. március 12., csütörtök

Közeleg az idő !

Hétfőtől él a törvény, a vasárnapi zárva tartásról.
Valójában a vásárlók szemszögéből mellékes ez a kérdés, mivel a bevásárlásokat ezek után mindenki át fogja ütemezni azon időpontra amikor ráér. Szerencsére nem az a világ van, hogy pl. vasárnap délelőtt jön hús, és aki nem ér oda az így járt. Azt sem valószínű, hogy az emberek átpártolnak majd a vasárnap is nyitva tartó üzletekbe. 

Az üzletekkel kapcsolatosan is kialakult már az emberekben egy úgynevezett márkahűség, amiért ott vásárol. Lehet az az ár, választék, kiszolgálás stb.. Azok a boltok, amik a nagy bevásárlóközpontok vasárnapi zárva tartása miatt várnak forgalom növekedést igen csalódni fognak. De nem is ez a lényeg.
A legnagyobb szívatásban éppen azok részesülnek ezen döntés miatt, akikért elvileg ez az intézkedés megszületett, mégpedig a dolgozók, és azok családjai. Őket valahogy senki sem kérdezte meg, hogy mit szeretnének. 
Ez pedig attól függ, hogy hogyan tesszük fel a kérdést. 
Ugye nem akartok vasárnap dolgozni, hanem inkább otthon a családdal, gyerekkel lenni? Persze! 
De ha máshogy tesszük fel a kérdést? Akartok e havonta 10e HUF-al kevesebbet hazavinni? Hát, itt már rezeg a léc. 
Egye fene, a vasárnap a családdal megér ennyit. Mivel a kereskedelemben dolgozók nagy része amúgy is nyújtott műszakban dolgozott, azaz napi kb. 12 órát, így a pihenőidők (vasárnapi munkavégzés mellett) nagy része hétköznapra esett, ami akár 2-3 esetleg 4 hétköznap is lehetett (mivel gyakorlatilag a heti 40 órát majdnem 3 nap alatt letudja). Ilyenkor ez a szülő esetlegesen kényelmesen el tudta vinni a gyereket iskolába, oviba, érte tudott menni. A hivatalos, csak hétköznap intézhető dolgokat is meg tudta oldani. 
Mivel a vasárnapról kieső időt a munkáltató beütemezi majd hétköznapra, így a dolgozó gyakorlatilag a hét napból ötöt dolgozni fog, az eddigi 3-4 helyett. Akkor ez hogy is van? 
A következő fel nem tett kérdés tehát: Akartok a családdal, gyerekkel együtt tölteni heti 3-4 napot, vagy ugye elég lesz a kettő (de az vasárnap). Hétköznap ugye a másik szülő meg tudja oldani, ha esetleg beteg a gyerek? 
A gyereket megkérdezte valaki, hogy ugye neked az a jó, ha ( a kereskedelemben dolgozó anyukádat/apukádat) mostantól ötször nem fogod látni egy héten, nem csak háromszor?
Aki ezt az egészet megálmodta vajon tudatában volt annak, hogy mit is akar? Szerintem a cél csak bizonyítás, hogy egy nyúlfaroknyi "csoportosulás" is megtudja kavarni a ...
Barta P.

Most már ezt is tudjuk...

...mégpedig azt, hogy "az atomerőmű kérem, az bizony nem biciklitároló", -közölte Áder János köztársasági elnök szerdán.
.
Az államelnök "lényeglátó" kijelentése azért talán mégsem tett rendet ebben a kérdésben. 
Nehéz szabadulni attól a gyanútól, amit ellenzéki pártok, civilszervezetek, korrupció kutatók emlegetnek, hogy ez az atomerőmű-bővítés azért olyan rendkívül fontos a kormányzó vezérkarnak és azért emelték meg az eredetileg 15 évre szóló titkosítást 30 évre, mert hatalmas, több százmilliárdos lenyúlási lehetőséget kínál a kormánypárti elitnek, illetve a hozzájuk köthető gazdasági köröknek?

A három évtizedes hallgatás törvényére pedig, talán azért van szükség, mert akkorra már Orbán Viktor és kollégista szobatársai, ha még élnek, nyolcvan éven felüli agg multimilliárdosként tengetik majd napjaikat? 
 Az efféle gyanúsítgatásokat persze könnyű lenne elhárítani: mindössze átláthatóvá kellene tenni a Paks-2 beruházásnak legalább a finanszírozását, az alvállalkozók névsorát, az építkezés ütemezését.

A Fidesz frontemberei természetesen valótlant állítanak, amikor azt hangoztatják, az atomerőmű építkezéseknél a magyarhoz hasonlóan szigorú titkosítás a standart. Ez igaz lehet a keleti nyitás országaiban, de Franciaországban vagy Nagy-Britanniában sokkal erőteljesebb lehet a társadalmi ellenőrzés.
Finnország pedig azért hamis példa, mert ott magánberuházásból épül egy atomerőmű, amiben nincs adófizetői euró, de még ott is többet tudhat meg a beruházásról bárki, mint nálunk.
(Hát kérem, így kell ezt. A buta magyarnak /netán még szegény is/ meg kell magyarázni, hogy "kérem, ez nem biciklitároló" ! Köszönjük Elnök úr !-a szerk.) Forrás
Szerk;Posta S.