Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. április 6., hétfő

Ahol a törvény nem a bűnözőt védi...

...ott nem a "többséget"  ítélik el önbíráskodásért!

Péppé vert arccal, vértócsában várta a rendőröket a 18 éves Raymond Frolander, miután szexuálisan zaklatott egy 11 éves lányt. Az áldozat apja ugyanis rajtakapta a fiút, és miután az eszméletlenségig összeverte, hívta a zsarukat - írja a independent.co.uk.

"A következő 25 évben meg fogja tanulni, miért hagytam akkor életben" - mondta a cselekménye után a férfi, aki felismerhetetlenre verte a fiút.


Az eset a floridai Daytona Beachen történt. Mivel a zaklató annyira össze volt verve, először kórházba kellett vinni, de utána letartóztatták.

Ráadásul az önbíráskodó apa ellen semmiféle eljárást nem indítottak, mivel a rendőrfőnök úgy gondolta, bármelyik apa ezt cselekedte volna hasonló helyzetben.
Szerk;Posta S.

Húsvéthétfőn...

...a locsolkodás magyar húsvéti hagyomány. E szokás szerint húsvéthétfőn hajnaltól kezdve a fiúk vízzel, újabban csak illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat.
 
Vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt formájában vödörnyi vízzel locsoltak, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a nemes alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak. 
A városokban, illetve napjainkban a finomabb formája az elterjedt, amikor illatos parfümféleséggel, locsolóvers elmondásával kell kiérdemelni a jutalmul kapott festett hímes tojást.
Volt még sok érdekes szokás de egyet kiemelnék, amit lehet sokan nem ismernek ez pedig a kókányolás  ! 
Mi is volt ez ?
A legények az ajándékba kapott tojásokkal játszották, két tojást addig kocogtattak össze, míg az egyik el nem tört. Akié ép maradt, az nyert. 
 Kókányolásnak nevezték még a tojásvágást is. A tojást letették a fal tövébe, és öt gibiclépés (lábfej) távolságból kellett belevágni a krajcárt. Ha beletalált a pénzzel úgy, hogy az megállt benne, akkor a kókányoló nyerte a tojást. 
-Talán innen ered a szó jelentése a kókányolás  ami arra mutat, hogy a bőségben a felesleges pocsékolás  jelenik meg.
(Az én időmben a legények húsvéthétfőn délután már nem nagyon "kókányoltak" a sokadik sör-bor-pálinka után, hanem tengerészterpeszben megálltak a kettősvillanyoszlop előtt a Fő utca sarkán,  naftalinszagú műbőrkabátban, műszálas digó trapéz szövetnadrágban, digócipőben, és a tojásokat a Skála-kópés nájlonszatyorból egyenesen hozzávagdalták a villanyoszlop betonlábazatához, aztán lepi....ták, ha még egyáltalán célra tartani képesek voltak.  Bizony annak idején Sámsonkertben így ért véget a húsvéti locsolkodás -a szerk..)
Szerk;Posta S.