Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. május 24., vasárnap

„Eszébe ne jusson matracot behozni, anyuka!”

 Támogatjuk a gyerekvállalást ? 

 
"Öt éves unokámat súlyos baleset érte. Budapesttől 300 km-re laknak. A gyermek egy hónapig volt a Heim Pál kórházban. Az édesanya a kiságy mellett, a KÖVÖN feküdt egy plédbe burkolózva egy hónapon keresztül! Ha a gyermek mellé feküdt néhány percre, azonnal rászóltak. Mosakodni úgy tudott, hogy NAPONTA jártam fel 300 km-ről Budapestre, és felváltottam addig, amíg ismerősöknél tisztálkodhatott. 

A lényeg, hogy a gyermek magatehetetlen volt, egy hónapig meg sem mozdulhatott, tehát az Édesanya jelenléte nélkülözhetetlen volt! Semmilyen lehetőséget nem biztosított a kórház az Édesanya számára a minimális pihenésre sem. 
Ugyanakkor ha nincs a gyermek mellett, nem biztos, hogy a kisfiú életben marad, mert a nővéreknek arra nem volt (nincs) ideje, hogy a magatehetetlen gyermek mellett legyenek éjjel-nappal... Az itt leírtak valódiságát bármikor, bárhol vállalom."
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 ...,hogy mit számít a Ti tapasztalatotok a Heim Pálban vagy bárhol, amikor ilyen szuper híreket kapunk:
"Bemutatták az új Puskás Ferenc Stadion látványterveit. A csaknem 68 ezer néző befogadására alkalmas komplexum építése előreláthatólag 90-100 milliárd forintba kerül, amit a magyar költségvetés áll majd."
És a hipi-szupi stadionocska nem is lesz alkalmas pl. atlétikai versenyekre, arra majd külön építünk úgy kb. egy 20 ezres stadiont párszáz milliárdért és veszünk bele atlétikát is. Mert ugye atlétika nálunk nincs, ahogy foci sincs. Azt is kéne venni már.
A beteg gyerekek édesanyjai meg feküdjenek a kövön és örüljenek, ha van még orvos és nővér a kórházban. Mert lázmérő már nincs, azt is úgy kell bevinni!)
Barta P.

Száz évvel Doberdó és Isonzó után...

Mi is történt 1945. május 23.-án, Pünkösd vasárnap ?
Ha a ma élő embereket megkérdeznénk, sokan talán semmit nem tudnának róla mondani...Mindez ma már csak "emlék". Lassan feledésbe merülő történelem.Túllép rajtuk az idő.


Pedig Isonzó és Doberdó olyan szimbolikussá váltak a magyar történelemben, mint Muhi, Mohács vagy a Don-kanyar. De miért és hogyan folyt ez az öldöklő harc, ami dédapáink egész generációjának meghatározó élménye lett? 
Száz éve üzent hadat Olaszország. “Az olasz királyság olyan hitszegést követett el a két szövetségesével szemben, aminőre nincs példa a történelemben" – épp száz éve, hogy 1915. május 23-án, pünkösd vasárnapján megjelent Ferenc József császár és király manifesztuma, amelyben tudatta népeivel, hogy Olaszország hadat üzent az akkor már tíz hónapja, két fronton – Oroszország és Szerbia ellen – is harcoló Osztrák-Magyar Monarchiának.
 (Népszava 1915. május 24.) A front déli részén található, kopár sziklatömböt, a Doberdó-fennsíkot általában magyar, azon belül is alföldi ezredek védték, olyan katonákkal, akik talán nem is láttak hegyeket korábban (ennek az emlékét őrzi a Kimegyek a doberdói harctérre című népdal).
sakema

„Parasztvakítás” az ingyen wi-fi ?

Az emelkedő percdíjak egyre inkább az internetes telefonálás felé tereli a magyar "mobilos" társadalmat. Van azonban ennek is egy határa, mégpedig az előfizetéshez kapcsolódó adatforgalmi korlát.

Lássunk egy statisztikát, amit egy egy finn piackutató cég végzett és amelynek eredményét az MTI ismerteti. A cég nem a készülékek és az előfizetések tükrében vetette össze az egyes országok ajánlatait, hanem azt nézte meg, hogy 35 euróért (kb. 10 500 forint) a 4G mobil előfizetők mekkora adatforgalmat kapnak.
 A finnek ezért a pénzért 50 GB-ot, amely az európai átlag tízszerese és a magyar százszorosa (!). Igen, ugyanis ezért a pénzért – amely nem mellesleg nálunk a nettó átlagbér közel 7 százaléka – mi fél GB-ot kapunk! Ez aktív telefonhasználat, videózás, videótelefonálás, képek küldözgetése, de még a Facebookon való barangolás, vagy internetes rádióadások hallgatása mellett is édeskevés.

 A németeknél 1 giga jár ennyi pénzért. Ausztriában 13, Lengyelországban 10, Szlovéniában 8 gigabájt, Horvátországban, a Cseh Köztársságban és Szlovákiában 4 gigabájt, Romániában pedig 3 gigabájt adatforgalmat biztosítanak ekkora összegért.

Ezek után nem kell csodálkozni, hogy az internetről szóló nemzeti konzultáció egyik kérdése, hogy legyen-e minden településen ingyenes wi-fi. 
„Wi-fi-vadász” nép a magyar és bizony ilyen árak, ekkora adatcsomagok és fizetések mellett ez érthető is.
Hogy miért kapunk mi a pénzünkért ilyen kevés adatforgalmat, annak nyilván piaci okai vannak. Reméljük, hogy ez a jövőben változni fog, de hogy addig pénzt öljünk a több mint 3 ezer település wi-fi-vel való felszerelésére, annak nem sok értelmét látni. 
Főleg azért nem, mert ha a szolgáltatók közötti verseny egyszer majd nálunk is elhozza a 3-5 GB-os alapcsomagokat, akkor senki sem fog majd a lassú közösségi internethálózatokra csatlakozni, amelynek a sebessége ugyebár a használattól, vagyis az igényektől függ.
Már nem kell sokat várni és kiderül, hogy miként dönt a nép-ha dönt.
Az mfor.hu írása alapján megosztva.
Barta P.