Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. június 8., hétfő

Június 8: Medárd nap

Szent Medárd szent életű frank püspök volt a 6. században, akinek emléknapját június 8-án tartja a keresztény egyház. Nevéhez nagyon sok időjárási jóslás fűződik. 

 Szent Medárdnak valójában  semmi köze az időjárás előrejelzésnek, csupán eleink ráaggatták ősi szokásait a püspökre, hogy továbbra is megülhessék őseiktől örökölt hagyományokat és keresztény köntösben végezhessék időjárás varázslásaikat. 
Máig talán a legismertebb napi rigmus az, ha Medárd napkor esik, akkor negyven napig esik. Ennek az ellentéte is igaz, vagyis, ha nem esik, akkor negyven napos szárazság következik.

 Különös, a mai naphoz kötődő szokás az, hogy Medárd napján nem szabad fürdeni sem tóban, sem folyóban, mert különböző vízi lények, a vízi király és szellemek elvehetik a fürdőző életét. 
Más helyen szerencsétlen napnak tartották, mert állítólag akkor kezdődött az özönvíz. Ilyen babonákat ismerünk a közép-és belső ázsiai szkíta és hun utódnépeknél is, akik az év bizonyos napján tartózkodnak a fürdéstől, vagy éppen a tűzgyújtástól. 
Az Alföldön ezen a napon esővarázsló szokásokat is gyakoroltak. Ha nem esett, de az éltető víz kellett volna a faluban, akkor Algyő öregasszonyai egy nagy kakast fürdettek meg, hogy utána zápor kerekedjék. 

 Több helyen, így például Göcsejben is, a várható szőlő és szilvatermésre következtetnek a Medárd napi időből. Ha meleg, és napos idő lesz, akkor jó gyümölcstermés várható, ha esik, bő lesz a gabonatermés, viszont savanyú lesz a bor.
Barta P.

A "megvezetettek" társadalma vagyunk ?

"Szórólap érkezett Nagyváradi fürdőzés címmel. Férjemmel úgy döntöttünk, hogy a félixfürdői kedvezményes program miatt igénybe vesszük a lehetőséget, hiszen 1790 forint részvételi díj nem sok érte." - olvasható a haon olvasói levél rovatában. 
  
 A kép illusztráció.

"A busz Nyíregyházáról jött, mi 7.20-kor Nyírábrányban szálltunk fel. Debrecen felé kanyarodva a sofőr közölte, hogy Ebesen lesz a termékbemutató. A hír váratlanul ért, ha tudunk a termékbemutatóról, nem indulunk el. 
Ott bejelentették, hogy ez a program 14.30-ig tart. A telefonokat kikapcsoltatták.(...) A hölgy bemutatott nekünk több tíz- és százezres értékűnek mondott edénykészletet, indukciós főzőlapot, porszívót, masszírozó stimulátort stb. 
Ki is lehetett próbálni, és el kellett mondani, milyen jó hatással volt rájuk. mikor mindez megvolt, jött még 1 gyapjútakaró, de ezt már ki kellett fizetni, önköltségi áron 240 ezer forint, mert csak úgy vihette el a többi „ingyen” ajándékot.
 … Számlát, blokkot természetesen nem adtak. Megebédeltünk, kiosztották az ajándékokat és kb. 14.45 óra tájban indultunk el Ebesről, 16.15 körül értünk Félixfürdőre. 
Volt mintegy másfél óránk a visszaindulásig. A többség meg sem kísérelte a fürdőzést. A sofőr elmondta, hogy merre van a bejárat. Páran megpróbáltunk bemenni, de a belépő 25 lej volt. Hiába mondtuk, hogy kedvezményes jegyet kérünk, vittük a prospektust is, de a pénztárosnak fogalma nem volt az egészről. Visszamentünk a buszhoz… másik bejárathoz kellett volna menni – derült ki. Hát ennyi volt a nagyváradi fürdőzésünk. Este 8 órakor érkeztünk haza."
(Nem óhajtom megsérteni a majdnem hárommillió nyugdíjas társadalmat, de megjegyezném, hogy ők az országunk "aktív" szavazóbázisa ! Sajnos  nagyon hiszékenyek és könnyű őket megvezetni -bárki(k)nek-, ezért tartunk most ott ahol vagyunk ... és még mindig hiszünk a "szórólapoknak !"-a szerk. ) 
Szerk;Posta S.