Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. június 25., csütörtök

Mikor is kezdődik az iskola?

Ugyan alig egy hete kezdődött el hivatalosan a nyári szünet, mégis érdemes már most összeszedni, mi is vár majd a diákokra - illetve szüleikre - a 2015/16-os tanévben ?

Alig tíz napja kapott szárnyra a hír, hogy az Emmi köznevelési államtitkársága a nyári vakáció előbbre hozásán és lerövidítésén, de hosszabb őszi, téli és tavaszi szüneten gondolkodik, egyelőre mégis úgy tűnik, minden a "régi jó dolgok" szerint lesz majd jövőre is.
A Pénzcentrum.hu portál pontokba szedte a legfontosabb hivatalos tudnivalókat.

 

Tanítási napok:

  • A 2015/16-os tanév szeptember 1-én (kedd) kezdődik és 2016. június 15-én (szerda) ér véget. (A középiskolák végzős évfolyamainak utolsó tanítási napja 2016. április 29.)
  • A tanítási év első féléve 2016. január 22-ig tart. (Az iskolák 2016. január 29-ig értesítik a tanulókat, kiskorú tanuló esetén a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről.)

Szünetek:

  • Az őszi szünet október 26-tól október 30-ig tart majd. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2015. október 22., a szünet utáni első tanítási nap pedig 2015. november 2.
  • A téli szünet 2015. december 21-től december 31-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2015. december 18., a szünet utáni első tanítási nap 2016. január 4.
  • A tavaszi szünet 2016. március 24-től március 29-ig tart; a szünet előtti utolsó tanítási nap 2016. március 23., a szünet utáni első tanítási nap pedig március 30.
Megosztotta:Barta P.

Afrikai "menekült" akart késelni

Tegnap, 17 óra körüli időben súlyos incidens történt a bicskei Tesco hipermarketben: egy afrikai menekült kést rántott a biztonsági őrök láttán, akik ellenőrizni szerették volna a gyanúsan viselkedő menedékkérőt. 
"A helyszínre nagy erőkkel kivonuló rendőrök  az agresszív külföldit megbilincselték, és a Bicskei Rendőrkapitányságra előállították" - értesült a Privát Kopó.


 Szerdán, délután gyanússá vált a bicskei Tesco áruház biztonsági szolgálatának egy férfi, akit ellenőrzés alá kívántak vonni. 
Az afrikai menekült - a közelben található menekülttábor lakója - erre a ruházatából előrántott egy kb. 20 centiméter pengéjű kést, amivel hadonászni kezdett, szúró mozdulatokat tett a vele szemben fellépni kívánó biztonsági emberek irányába.
A helyszínre érkező rendőrök megbilincselték, és a városi rendőrkapitányságra előállították a garázda menedékkérőt. ("Az incidensről a rendőrség cikkünk megjelenéséig nem adott ki közleményt" - írja a cikk szerzője.)

 A Privát Kopó úgy értesült, hogy az 1-es főút bicskei szakaszán, a menekülttábor közelében kialakított körforgalomnál rendszeresen csapatokba verődött menekültek zaklatják - egyre agresszívabban - az autójukkal lassító gépkocsivezetőket: a járművek ablakán bekopogva pénzt kérnek, mivel - állításuk szerint - „éheznek”. Ezzel szemben a valóság az, hogy a menekülttáborban elszállásolt személyek számára napi többszöri, ingyenes étkezést, valamint több ezer forint „költőpénzt” biztosítanak.
 Frissítés !
A "Királyi TV " online híradója egészen másképpen tudja a dolgokat ! Beindult a "szerecsenmosdatás", mondván " a korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben Horváth Diána rendőrzászlós a hirado.hu-nak elmondta, a férfi nem lépett fel támadólag senkivel szemben, és személyi sérülés nem történt." A Bicskei Rendőrkapitányság garázdaság szabálysértése miatt indított eljárást az ügyben.
Szerk;Posta S.

Változik a TV csatornakiosztás !

A digitálistévé-szolgáltatásoknál július 1-jétől kötelezően az első csatornahelyekre kerülnek a közszolgálati műsorok -közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) szerdán.
 A tájékoztatás szerint a médiatörvénynek megfelelően az új csatornák az összes digitális tévészolgáltató ügyfele számára elérhetőek. A teljes sportműsor-választék július 18-tól áll rendelkezésre, az M4 csatornát a hagyományos analóg szolgáltatások nézői is láthatják majd, míg a Duna World és az M6 egyes szolgáltatóknál digitális formában lesz elérhető.

A médiajogszabályok összesen az MTVA legalább hat normál és hat nagy felbontású közszolgálati adásának kötelező továbbítását biztosítják, ezen lehetőségek közül az MTVA javaslata és a médiatanács döntése alapján júliustól egyelőre összesen 9, az év végétől pedig összesen 11 csatorna szerepel majd mindenképpen a szolgáltatók kínálatában - olvasható a közleményben.

Az MTVA és az MKSZ felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a digitálistévé-szolgáltatásoknál július 1-től -törvényileg kötelezően- (!) az első csatornahelyekre kerülnek a közszolgálati műsorok. Ez a változás a nézők több mint kétharmadát érinti, hiszen hazánkban jelenleg már a háztartások 70 százalékában, közel hárommillió otthonban digitálisan televízióznak. Ők a jövő hét közepétől a megszokott csatornakiosztás átrendeződését fogják tapasztalni.
 A közszolgálati műsorok egységes előre kerülésével összefüggésben ugyanis a többi csatorna az eddiginél magasabb sorszámú programhelyre tolódhat át. Érdemes ezért figyelni a szolgáltatók tájékoztatását, illetve áttekinteni a megváltozott sorrendet.
Forrás;hirado.hu
Barta P.