Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. augusztus 20., csütörtök

Villámcsapás érte a Googlét !

Adatokat veszített a Google egy vihar miatt. A keresőcég csak most hozta nyilvánosságra, hogy múlt héten villámcsapás érte egyik belgiumi adatközpontjukat, méghozzá négyszer egymás után.
 Bizonyos adatok a viharnak köszönhetően véglegesen elvesztek, ám a legtöbb tárolót később sikerült helyreállítani.
 A cég nem tette egyértelművé, kiknek az adatai, vagy egyáltalán milyen adatok vesztek oda végleg, közleményükben viszont megnyugtatták a felhasználókat: csupán az adatvesztés 0,000001 százaléka volt maradandó.
Bár négy egymást követő villámcsapás nagyon valószínűtlennek tűnhet, Justin Gale szakértő szerint egy ilyen adatközpontnak még az egy kilométeres körzetében is vannak olyan vezetékek, melyeket ha villámcsapás ér, az komolyabb kárt okozhat.
Jelen esetben pontosan ez történt: a villámok nem közvetlenül az épületet, hanem annak elektromos hálózatát érték, tehát közvetett villámcsapásról beszélhetünk.
Barta P.

Harc Micimackó ellen ?

Tavaly novemberben egy lengyelországi kisvárosban kampány indult Micimackó ellen. A tiltakozók azt kifogásolták, hogy az egyik helyi játszótérre egy Micimackó-szobrot akarnak felállítani, márpedig ez megengedhetetlen, mert a medve ízléstelenül öltözködik, és megkérdőjelezhető a nemi hovatartozása is ! 

 

Tuszynban csak fővédnököt akartak választani az új játszótérnek, de a képviselő-testület ülésén villámgyorsan kialakult az antimicimackó-lobbi.
Az egyik döntéshozónak nem tetszett, hogy a medve nem visel nadrágot, de ez valahol természetes, hiszen nincsen neme sem, tehát "nemtelen".
Oroszországban sem szeretik Micimackót, mert...folytatás itt !
Barta P.

"Nosztalgia" (?)... ünnepelünk

Szerk;Posta S.

Augusztus 20

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg.
Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István (illetve még abban az évben fia, Imre, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

 Az 1945 utáni rendszer számára az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható, de teljes megszüntetését vagy jelentéktelenné süllyesztését sem látta célszerűnek, és ahogy az a tisztán vallási ünnepek egy részével történt, inkább tartalmilag újította meg. Először az új kenyér ünnepének nevezték el augusztus 20-át, majd az új alkotmány hatályba lépését mint új - szocialista - államalapítást, 1949. augusztus 20-ra időzítették. Ezután 1949-1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepelték. 1950-ben az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete a Népköztársaság ünnepévé is nyilvánította.

 A rendszerváltozással ismét felelevenedtek a régi tradíciók, 1989 óta ennek megfelelően rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Szent István ünnepének igazi rehabilitációja 1991-ben történt meg: az első szabad választáson létrejött Országgyűlés 1991. március 5-i döntése a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját emelte a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe rangjára.

(A Fidesz kormány által a korábbi Alkotmány helyébe léptetett Alaptörvény értelmében, Magyarország államformája ugyan köztársaság, de a hivatalos elnevezése már nem tartalmazza ezt a szót, azaz nincs már Magyar Köztársaság elnevezés, hanem "csak" egyszerűen Magyarország.)
sakema