Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. szeptember 11., péntek

Játékokhoz számítógépet szeretnék, de hogyan kezdjem ?

 Egy asztali számítógépet összerakni játék céljára igen bonyolult feladat.
A játékos asztali gépnek ugyanis lelke van, méghozzá nem egy, hanem egyszerre több is. Szinte minden összetevő egyformán fontos, egyik a másik nélkül nem működhet megfelelően. Hiába van erős videokártyánk, ha mellé gyenge a processzorunk, ugyanakkor e két összetevő hiába van meg, ha mellé már elspóroljuk a memóriát, de az egész nem ér semmit, ha gyenge a táp, ne adja az ég, egy tíz éves HDD-ről futtatunk mindent, mert SSD-re már nem futotta.

Az viszont szinte tagadhatatlan, hogy az alap összetevők megfelelő összeválogatása után a kulcskérdés a videokártya, leginkább erre a perifériára érzékenyek a játékok, így hát különösen körültekintően kell megválasztanunk, hogy melyiket vásároljuk meg.. 
Sajnos azonban a dolgunk egyszerre aránylag könnyű és nagyon nehéz: minél több pénzt szánunk ugyanis videokártya vásárlásra, annál jobbat tudunk venni. Persze azért lehet ügyeskedni, mi most azon leszünk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a rendelkezésre álló keretből. Lássuk, hogy miből érdemes válogatni most, 2015 második felében.

Legyen bármilyen meglepő is, már a belépőkategóriában találhatunk értékelhető teljesítménnyel bíró kártyát, ez pedig a Geforce GTX750, nagyjából 35 ezer forint környékén, ami ahhoz képest, hogy a játékok zömét problémamentesen futtathatjuk - persze nem feltétlen ultra részletességen, vagy FullHD felbontásban, de elfogadható minőségben játszhatunk - szinte mindennel. 
Ez az 1 Gb-os verzió ára (szigorúan DDR5-ös verziót szabad venni!), nagyjából tíz ezer forinttal drágább a 4 Gb-os. Ebben az árkategóriában - azaz ötvenezer forint alatt- jó választás lehet a Radeon R9 270 (2 Gb-os változat), de mint általában, most is igaz az, hogy az nVidia a legtöbb esetben jobb választás, most sincs ez másként: hatvanezer forint környékén megjelennek a GTX960-as kártyák, amik már az erős középkategóriát képviselik, ezekkel nagyon nem tudunk befürödni, 1-2 évig bőven kiszolgálnak minket (high részletesség - FullHD felbontás mellett). 

Ha egy "kicsit" jobban el vagyunk eresztve, akkor bátran szemezgessünk a GTX970 környékén, ezek a kártyák nagyjából 100 ezer jó magyar forintba kerülnek, de megérik az árukat - ez már hosszútávú befektetés. Ennél drágább kártyát már talán fölösleges is venni, ár/érték arányban nem igazán kifizetődő, de ha minden mindegy, akkor a GTX 980 nem hazudik, igaz az ára is meglehetősen borsos, kiszereléstől függően 170-180 ezer forint környékén juthatunk hozzá. 
Én azt tanácsolom, hogy ne 4-5 évre akarjunk előre gépet építeni, inkább nagyjából 2 éves intervallumban gondolkodjunk, s ennek megfelelően vásároljunk videokártyát; jelen pillanatban a GTX 960 egy remek választás. 
Mindezek tudatában jó válogatást és még jobb játékot kívánok , a szerző: Barta Péter

Még mindig itt tartunk ?

"Igaz, hogy már nem az "elmúlt nyóc év" csak "bő egy év", de azért szépen haladunk. Talán 2018-ra utolérjük magunkat és azt mondhatjuk, volt rá nyolc évünk, de...."
Írja P. Imre olvasónk levelében, amiről a Sámsoni Hírlap legutóbbi számában olvasott és küldött is róla egy képernyőképet.

(Érdekes meglátás, köszönjük.-a szerk.)

Szerk;Posta S.

Ennyire "sikeres" a Windows 10 ?

A LifeHacker szerint  a Windows 10 memóriaigénye igencsak nagy: az operációs rendszer bár a korábbi verzióknál jóval kevésbé terheli le a gépet, így is több mint 1 GB-ot foglal el a RAM-ból. Akinek mindössze 2 gigányi van a gépben, annak tehát a RAM fele már akkor is "elvész", ha csak bekapcsolja a gépet. De a 4 GB RAM sem tűnik túl soknak, ha igazából csak hármat használhatnak ki a konkrét feladatokat végző programok, mert egyet elvisznek a "láthatatlan" háttérfolyamatok.

 Fotó;LifeHacker
Míg az előző Windowsok a lapozófájlok segítségével írták ki az adatokat a merevlemezre, hogy később, a RAM kapacitásának csökkenésével is fel tudják használni azokat, a Windows 10 tömöríti ezeket. Így egyrészt jóval kevesebb helyet foglalnak, másrészről a RAM-ban maradhatnak. Mindez az eddigieknél jóval gyorsabb adatkezelést tesz lehetővé, a hátránya viszont, hogy a rendszerfolyamatok egyre több és több RAM-ot igényelnek két újraindítás között, az adatok ki- és becsomagolása pedig jelentős terhet ró a processzorra.
Az egyik kézenfekvő megoldást az jelentheti, ha több memóriát pakolunk a gépbe, de vannak azért más lehetőséget is. 
Nézze végig a programjait, és távolítsa el azokat, melyeket sosem használ. Szintén segíthet, ha nem futtat egyszerre sok alkalmazást, azaz bezárja azokat, melyekre éppen nincs szüksége. Ugyanez igaz a böngészőre is, ott is javasolt bezárni a nem használt lapokat/füleket.
Forrás : LifeHacker
Barta P.