Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. október 26., hétfő

Egy érdekes történet...

Elena Gorolová 46 éves, cseh cigány.
A nőt 21 éves korában a tudta nélkül sterilizálták. Miközben a második fiának császármetszéses szülése zajlott, az orvos átvágta a petevezetékét (tehát nem csak elkötötte), hogy biztos ami biztos, ne szülhessen több gyereket.

 Elena Gorolová – Fotó: Molnár Zsolt / WMN

Ezért történt a kényszer-sterilizáció, amit a nemzetközi jog -érdekes módon- emberkínzásként tart számon. 
Csehországban a kilencvenes évek közepéig ezt lehetővé tette egy rendelet, de a jogszabály eltörlése után egészen a kétezres évek közepéig történtek még hasonló esetek. Amikor Elena a műtétről beszél, még mindig könnyes a szeme és megremeg a hangja. Negyed évszázada harcol a roma nők igazáért a kórházi szegregáció és megkülönböztetés ellen. 
Először áldozatként, ma pedig már szociális munkásként és aktivistaként. Elena Gorolová a European Roma Rights Centre budapesti konferenciáján adott exkluzív interjút D. Tóth Krisztának.

 "A történetem 1990-ben kezdődött-meséli, amikor a második gyerekemmel voltam terhes. Szülés közben komplikációk léptek föl, így császármetszést kellett alkalmazni. A vajúdás kellős közepén jártam, óriási fájdalmak közepette, a szülőszobán mindenki föl-le rohangált. Egyszer csak az orrom alá toltak két papírt, hogy írjam alá, gyorsan, gyorsan. 
Az egyiken a születendő gyerekem neve volt, arra emlékszem. A másikra meg csak ráböktek, hogy ott a vonal, oda írjam a nevemet, és siessek, mert nem tudnak különben megműteni, és erre a papírra szükség van, ha esetleg meghalnék. 
Egyáltalán nem tudtam elolvasni, hogy mi volt rajta, nem láttam a fájdalomtól..."
(És a történet itt kezd sántítani, hogy az első papírra amin a gyerek neve volt arra emlékszik, de a másodikra amire valószínű a császármetszéshez való hozzájárulás volt, valamint  a további szülés megakadályozására a  sterilizálás, amire  a további szülések komplikációinak elkerülése miatt, talán szükség is lehetett.-a szerk. )
A teljes interjú ITT  olvasható !
Szerk;Posta S.

„Hazudunk reggel, éjjel, meg este.”

Ugye ismerős a címben idézett mondás ? Valaki mintha mondta volna  már ezt !


Itt az új "igazság" !
"Szinte napra pontosan öt év kellett ahhoz, hogy Lázár János nagy nyilvánosság előtt is beismerje, -finoman szólva -alaposan átverték a magyar közvéleményt, amikor az egyéni nyugdíjszámlák bevezetésére hivatkozva államosították a 3 ezer milliárdos magánnyugdíj-pénztári befizetéseket. 
A legutóbbi kormányinfón ugyanis a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, döntöttek, hogy a közeljövőben nem lesz klasszikus egyéni nyugdíjszámla Magyarországon. Elmagyarázta, hogy a tb-rendszerben az egyéni számla a keresetarányos nyugdíj megállapítására alkalmas, vagyis csak segít a nyugdíj kiszámításában. Ebben a rendszerben nem is lehet elvárni a befizetések nyilvántartását - érvelt Lázár."
Öt év után tehát végre a kormány is elismerte, hogy Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter ígéretei az egyéni nyugdíjszámlák bevezetéséről a 2010. októberi kormányhatározat elfogadásakor és később is, pusztán valóságos tartalom nélküli szójátékok voltak. 
Most legalább Lázár bevallotta, hogy hazudtak, hiszen kimondta, szó sincs itt másfajta nyugdíjszámításról, netán új nyilvántartás elindításáról: nincs és nem is lesz egyéni tőkeszámla. 
A folytatás tovább olvasható a stop.hu oldalán.
Szerk;Posta S.