Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. december 18., péntek

Államcsőd Ukrajnában !

Nem fizeti vissza Kijev az Oroszország felé esedékes 3 milliárd dolláros hitelt - jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök. 

 Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Kijev nem teljesíti kötelezettségét, vagyis technikailag csődbe jutott az ország !

A hárommilliárdos kölcsönt a Kreml még Viktor Janukovics elnöknek nyújtotta, két évvel ezelőtt - gyakorlatilag az államkötvény-vásárlással is lefizette az előző vezetést, hogy elálljanak az EU-val kötendő társulási szerződéstől. 

Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy Janukovics a hatalomban maradjon. A Moszkva és Kijev között azóta elmérgesedett viszony pedig lehetetlenné tette az ukránok számára, hogy bármilyen fizetési könnyítést ki tudjanak harcolni.
Moszkva a Bloomberg beszámolója szerint a múlt héten azt jelezte: bíróság elé citálja az ukrán vezetést, ha nem fizetnek. 

 Gerry Rice, az IMF vezető szóvivője múlt kedden jelentette be: a Nemzetköz Valutaalap úgy döntött, módosítja hitelezési szabályait, és lehetővé teszi, hogy Ukrajna akkor is IMF-kölcsönhöz juthasson, ha nem törleszti határidőre 3 milliárd dolláros tartozását Oroszországnak !
Szerk;Posta S.

Egy "majdnem nyugdíjas" levele

 H. Imre olvasónk -"ahogy írja 63 éves vagyok, tehát már majdnem nyugdíjas"- küldte az alábbi  levelet számunkra.
"Megjelent egy hír, miszerint  októberben 4,8 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a köz-foglalkoztatottak nélkül számolva pedig 5,6 százalékos volt a növekedés az előző havi 5,3 százalékkal szemben - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal." (A hír itt  itt olvasható !   A kereseti gyors tájékoztató pedig itt ! -a szerk. )

"Lenne egy költői kérdésem, vajon mikor készül el az a statisztika, amiből kiderül, hogy a társadalmi tehervállalás hogyan rakódik át szépen alattomosan a nyugdíjasokra?
Ugyanis ellentétben az állami vezetők kommunikációjával, a nyugdíjak reálértéke csökken. 
Azáltal, hogy az évenkénti kompenzáció csak az infláció mértékét követi, de miközben a jövedelmekről a fogyasztásra terheli a kormány az adóztatást és a társadalom szinte minden rétegét kárpótolta az áfa emelésért, a nyugdíjasokról mintha szándékosan elfeledkezett volna. 
Valójában a világ viszonylatban is rendkívül magasnak számító fogyasztási adó nyugdíj adóként funkcionál, hiszen a nyugdíjas már nem költözik külföldre, csak úgy tud védekezni ellene, ha nem eszik, nem fűt, stb. E mellett az egészségügy helyzetének romlása is őt sújtja leginkább.

Elvileg, a halálozások ilyetén felgyorsítása és a fiatalok gyerek vállalásának ösztönzése némileg javítja a nyugdíj kassza statisztikáját, de a gyakorlati haszna kérdéses, legalább is a kormány számára. 
Egyrészt nem biztos, hogy a társadalom nagy része (köztük jelentős létszámú kormánypárti szavazó) tolerálja (ha rájön az átverésre), hogy vezetője istent játszva irányítani akarja a természetes folyamatokat, másrészt a fiatalok viszont  többnyire a külföldi munkavállaláson gondolkodnak, nem akarják elveszteni mobilitásukat a gyerekvállalással.

Sajnos, aki teheti, nem csak az anyagiak miatt megy el Magyarországról, hanem a megalázó kiszolgáltatottság és a nagy fokú reménytelenség miatt. Szerintem !"
Köszönjük a levelet, a téma nagyon érdekes.
Barta P. 

A Kuwait Airway izraelieket nem szállít ! Vajon miért ?

A Kuwait Airways légitársaság úgy döntött, hogy inkább megszünteti a New York és a londoni Heathrow repülőtér közötti járatát, mint hogy fel kelljen engednie a repülőgépeire izraeli állampolgárokat – értesült szerdán az AFP az amerikai hatóságoktól. 


Az amerikai közlekedési miniszter szeptemberben levelet küldött a légitársaságnak, és ebben felszólította, hogy hagyjon fel az izraeli állampolgárokkal szembeni hátrányos megkülönböztetéssel.
"A Kuwait Airways azáltal, hogy járatot közlekedtet az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között, használja az amerikai létesítményeket és szolgáltatásokat, ebből következően tiszteletben kell tartania az ország törvényeit, közöttük az indokolatlan diszkrimináció tilalmát" – olvasható a levélben.

Az amerikai minisztérium szóvivője megerősítette az AFP-nek: a felszólítás után a Kuwait Airways tájékoztatta az amerikai hatóságokat arról, hogy akkor inkább megszünteti a New York és London közötti járatát.
Az ügy úgy kezdődött, hogy a légitársaság 2013-ban nem volt hajlandó repülőjegyet eladni egy izraeli állampolgárnak. 
A társaság jegyfoglaló rendszere ugyanis nem engedi, hogy valaki izraeli útlevéllel vásároljon. Az amerikai hatóságok már akkor megkeresték a légitársaságot, amely azt válaszolta, hogy csupán meg akar felelni a kuvaiti törvényeknek. 
Az arab ország törvényei ugyanis tiltják, hogy kuvaiti cégek bármilyen kereskedelmi kapcsolatba kerüljenek olyan természetes vagy jogi személyekkel, amelyek Izraelben vannak bejegyezve, illetve akik izraeli állampolgárok.
Forráshír
Szerk;Posta S.