Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. december 25., péntek

Egy diktátor bukása !

26 évvel ezelőtt, 1989. december 25-én végezték ki a román diktátort, Nicolae és Elena Ceausescut. A román forradalom 10 nappal korábban kezdődött, a diktátor egy héttel később szökött el Bukarestből, de elfogták.

 Fotó: citynews.ro
A romániai forradalom december 15-én, Temesváron kezdődött, hat nappal később Nicolae Ceausescu saját támogatására népgyűlést hívott össze Bukarest központjában. A Román Kommunista Párt vezetője 1965 óta állt az ország élén, politikáját a személyi kultusz kiépítése és megalomán törekvések jellemezték, 1989-re Románia kilátástalan gazdasági helyzetbe került !
A december 21-én az elnöki palota előtt összegyűlt nagyjából százezres tömeg nem hallgatta végig Ceausescu beszédét, a gyűlés a diktatúra elleni tüntetéssé változott. Másnap Vasile Milea, Ceausescu honvédelmi minisztere öngyilkos lett.

 A frissen kinevezett Victor Atanasie Stanculescu, aki rövid ideig Temesvár katonai parancsnoka is volt, fokozatosan átvette az irányítást, a diktátort megtévesztve a felkelők oldalára állt. Biztatására hagyta el még 22-én a pártszékházat helikopterrel Ceausescu feleségével és két párttársával. Az akciót szökésnek minősítették, a légteret a hadsereg parancsára lezárták, így a helikopter még a célállomás előtt leszállt. A házaspárt hamarosan elfogták és a targovistei laktanyába vitték.

Az új politikai erő, a Nemzeti Megmentési Front Tanácsa december 24-én rögtönítélő katonai bíróság felállításáról döntött. 
A tárgyalás december 25.-én 13:20-kor kezdődött a laktanyában, 14:40-kor rekordgyorsasággal már ki is hirdették a halálos ítéletet. A házaspár ellen felhozott fő vádpontokban szerepelt a népirtás, az államhatalom aláásásának és a nemzethatalom lerombolásának a bűntette is.
 A laktanya-parancsnokság épületének bejáratától alig tíz méterre jelölték ki a kivégzőhelyet, ahol az ítéletet tíz perc múlva azonnal végre is hajtottak.
sakema

"Azért teszem, hogy a halálom után a Paradicsomba kerüljek!"

Arab televíziósok hosszabb filmet forgattak  szíriai migránsokról, közöttük volt a képen látható férfi, aki egy Münchenbe tartó vonaton elmondta: őt semmi más nem érdekli, kizárólag csak az, hogy elterjessze az iszlám vallást Európában.


“Esküszöm Allahra, csak ezért jöttem”– folytatta. "Nehéz munka lesz. Találkoztam már sok férfival és nővel akik kíváncsiak voltak az iszlámra. 
Ha lesz olyan ember akit át tudok téríteni erre a vallásra akkor majd ők is áttérítenek másokat és remélem, hogy Allah megjutalmaz ezért a munkáért. Ha ez így lesz vissza sem térek Szíriába."-olvasható a ripost.hu oldalán.
(A videót ajánlom a "nagypofájú Zsohár Zsuzsikának" és a Migration Aid -es  társainak !-a szerk.) 
Szerk;Posta S.