Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. január 21., csütörtök

Sámsonkertiek figyelmébe !

Sámsonkertben is sok kertes ház és nyaraló van a földhivatalnál zártkertként (vagyis mezőgazdasági területként) nyilvántartva, annak ellenére, hogy valójában nem azok, a tulajdonosaik nem hobbikertként használják, és egyáltalán semmilyen módon nem művelik őket.
Ezekre a telkekre a földforgalmi törvény előírásai vonatkoznak, ami a tulajdonosok számára sok hátránnyal járhat.

Ugyanis: A zártkertként nyilvántartott telkeket nem lehet(ne) szabadon eladni és megvenni, a tulajdonosaik elvileg kötelesek művelni a földet, hitelt viszont nem vehetnek fel, és lakcímkártyát sem kérhetnének rájuk. 
Az ilyen telkeket 2016 végéig díjmentesen át lehet minősíttetni az illetékes földhivatalnál. Az ügy több embert érinthet, mert sok város széli kertes házat és nyaralót így tartanak nyilván Sámsonkertben is.
A földművelésügyi miniszter rendelete szerint ezeket a telkeket 2016. december 31-ig a földhivatalnál díjmentesen művelés alól kivett területté lehet nyilváníttatni, így a tulajdonosok egyszer és mindenkorra megszabadulhatnak a zártkerteket érintő korlátozásoktól !

Mit kell tenni ?
A kérelmet – egy külön erre az eljárásra rendszeresített formanyomtatványon – a tulajdonos(társak)nak (vagy a meghatalmazottnak) az ingatlan fekvése szerint illetékes járási hivatalnál kell benyújtania.

A kérelem mellé az ingatlan adatainak megváltoztatásához egyéb okiratot csatolni nem kell.
 (Kivéve, ha a tulajdonos helyett meghatalmazott jár el, akkor a meghatalmazás benyújtása szükséges.) 
A közös tulajdonban álló zártkerti ingatlan esetén a tulajdonostárs által benyújtott kérelemhez csatolni kell a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatát, amely nem minősül bejegyzés alapjául szolgáló okiratnak, így nem kell ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által készített okiratba foglalni.
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.