Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. február 4., csütörtök

Te is Windows 10 operációs rendszert használsz ?

Akkor jó ha tudod, hogy a Microsoft bizony mindent tudni szeretne rólad és ha nem vigyázol, tudni is fog !
A legtöbben még mindig nem tudnak róla, hogy a Windows 10-ben alapértelmezetten futnak a felhasználók adatait gyűjtő programok !

Ha a telepítéskor valaki nem a részletes módot választja, ahol kikapcsolhatja ezeket a funkciókat, a rendszer bizony képes rögzíteni és továbbküldeni minden egyes legépelt betűt, mikrofonba mondott szót vagy elkészített képet !

 
A Microsoft konkrétan így fogalmazza meg ezt a képességet:
"Mikor ön bármilyen módon interakcióba lép a windowsos eszközzel (beszéd, kézírás vagy gépelés formájában), a Microsoft összegyűjti a beszéddel, írással és gépírással kapcsolatos információkat, beleértve többek között a naptár és kapcsolatok alkalmazás adatait is" (…)
(Ügyes, mondaná Kohn bácsi !)

Hivatalosan persze minden létező fórumon elmondják, hogy ezeket az adatokat kizárólag biztonsági okokból gyűjtik, és nem olvasnak bele, nem teszik közzé, ésatöbbi, ésatöbbi. De azért lássuk be, a Nagy Testvéreket soha nem szerettük épp ezért jó tudni, hogy van mód a Windows 10 kíváncsiskodásának beszüntetésére.
Hogyan ? Itt megtudhatod ! Ezt a leírást egy számítástechnikus  készítette, igaz hogy szakemberek és nem átlagfelhasználók részére, sok minden szinte hihetetlen amit leír, de talán jobb félni...Ezt mindenki maga döntse el ! 

1.: Windows-t csakis partíció formatálás után szabad telepíteni. Ha csak "ráfrissítesz" a meglévő rendszeredre, akkor adódhatnak problémáid a driverekkel, aktiválással és a rendszer működésével/stabilitásával.

2.: Ne használd a Home verziót, mert abban bizonyos Microsoft-kémprogramok nem, vagy csak nehézkesen távolíthatóak el (pl. nem tartalmazza a Group Policy Editort (gpedit.msc)). A Pro verziót ajánlom. A kémprogram nem túlzó kifejezés, ugyanis az alapbeállítások szerint a Windows 10 a beírt szavaidtól elkezdve a meghajtód titkosítási kulcsáig mindent eltárol a szerverein, sőt, alapból minden Windows-felhasználóval megosztja a wifi jelszavadat, aki a közeledben tartózkodik; ők ezután szabadon rácsatlakozhatnak a routeredre. Ez nem vicc, hanem valóban így van.

3.: Mielőtt végigmennél a telepítésen:
A telepítés során NE a gyors beállításokat használd, hanem a "Beállítások testreszabására" kattints és MINDENT kapcsolj ki, tehát ne engedélyezz semmiféle adatszolgáltatást a Microsoft felé.
Amikor a telepítő kéri a sorozatszámodat, kattints a "Kihagyás" gombra. Én még akkor sem írnám be a sorozatszámot, ha eredeti licencem lenne, mert onnantól kezdve, hogy megvásároltál valamit; hozzád köthető. Adatvédelmi szempontból biztonságosabb "kalóz" Windows-t használni.

4.: NE hozz létre Microsoft accountot. Amikor lehetőséged lenne a Microsoft account létrehozására, akkor szüntesd meg a netkapcsolatodat, kattints a regisztrációra, majd a "Kihagyásra".
5.: Soha sehol ne adj meg valós adatot (pl. név) magadról.

6.: Start menü --> Gépház --> Adatvédelem
Menj végig az összes itt található menüponton és MINDET kapcsolj ki. A "Visszajelzés és diagnosztika" menüpontban a visszajelzést állítsd "Soha"-ra, az eszközadatok elküldését pedig "Alapszintű"-re. A "Háttérben futó alkalmazások" menüpontba érdemes időről-időre visszanézned, mert a Windows újabb és újabb alkalmazásokat fog ide betenni, amelyek kémkednek utánad és terhelik a gépedet.

7.: Start menü --> Gépház --> Frissítés és biztonság --> Speciális beállítások felirat
A frissítések telepítésének módja legyen "Értesítés újraindítás üzemezéséről" és tegyél pipát a "Frissítések elhalasztása" elé, így lesz időd manuálisan kiválogatni azokat a frissítéseket, amelyekre szükséged van.

8.: Start menü --> Kezd el begépelni, hogy gépnév, majd kattints a találatra és nevezd át a gépedet valami másra.

9.: Ha már úgyis a "Rendszer" beállításoknál vagy, akkor menj az "Értesítések és műveletek" menüpontba és kapcsolj ki mindent.

10.: Az "Alkalmazások és szolgáltatások" menüpontban kattints végig az összes alkalmazást és mindegyiknél kattints az "Eltávolítás" gombra (már amelyiknél engedi). A többi kémprogram eltávolítását később fogom bemutatni.
 
11.: Az "Offiline térképek" menüpontban a forgalmi díjas kapcsolatokat kapcsold be, a térképfrissítéseket pedig kapcsold ki.

12.: A Windows 10-ben változott az alapértelmezett alkalmazások beállításának módja, pl. nem lehet olyan egyszerűen alapértelmezetté tenni másik böngészőt, mint korábban, hanem csakis ebben a menüpontban. Szerezd be a szükséges alkalmazásokat (pl. VLC, Firefox), és cseréld le a Microsoft alapértelmezett kémprogramjait nyílt forráskódú szoftverekre.

13.: Start menü --> kezd el beírni, hogy cmd, jobb gombbal kattints rá a "Parancssor"-ra és "Futtatás rendszergazdaként".
Írd be soronként a következőket (minden sor után nyomj entert, hogy végrehajtsa a parancsot):
sc delete DiagTrack
sc delete dmwappushservice
echo "" > C:/ProgramData/Microsoft/Diagnosis/ETLLogs/AutoLogger/AutoLogger-Diagtrack-Listener.etl

14.: Start menü --> kezd el beírni, hogy futtatás és nyisd meg a futtatást. Írd be, hogy gpedit.msc.
A megjelenő oldalon a baloldali mappaszerkezetből válaszd a következőt: Számítógép konfigurációja --> Felügyeleti sablonok --> Windows-összetevők --> Adatgyűjtés és előzetes buildek ---> ezen belül kattints duplán a "Telemetria engedélyezésére". Állítsd "Letiltva"-ra.

15.: Még mindig a "Windows-összetevők" menüponton belül kattints a "OneDrive"-ra, azon belül pedig kattints duplán a "A OneDrive fájltárolására való használatának letiltása"-ra. A megjelenő oldalon állítsd "Engedélyezve"-ra.

16.: Továbbra is a "Windows-összetevők"-ben nyisd meg a Windows Defender-t és azon belül kattints duplán a "A Windows Defender kikapcsolása"-ra. A megjelenő ablakban állítsd "Engedélyezve"-re.

17.: Ezt most bezárhatod. Nyisd meg a Start menüt és kezd el begépelni, hogy futtatás és nyisd meg a futtatást. Írd be, hogy regedit és nyomj entert. A megjelenő ablakban: HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Policies/DataCollection. Itt kattints duplán az "AllowTelemetry"-re és változtasd meg az értékét 0-ra.

18.: Töltsd le ezt: http://cdn5.howtogeek.com/wp-content/uploads/TakeOwnership.zip
Csomagold ki és futtasd az "InstallTakeOwnership" fájlt. Ez létrehoz néhány registry bejegyzést, megkönnyítve a következő lépés elvégzését (ha érdekel, hogy mit csinál, megnézheted, ha megnyitod pl. jegyzettömbbel).
Navigálj a C:/Windows/System32/Drivers/Etc mappába. Kattints a hosts fájlra jobb gombbal --> Tulajdonságok. A megnyíló ablakban "Biztonság" fül --> "Szerkesztés" gomb. Itt a "Felhasználók" csoportnak adj teljes hozzáférést. Most már van jogosultságod szerkeszteni a hosts fájlt. Nyisd meg jegyzettömbbel és másold bele az összes itt található sort (nem kell eléjük a # jel; csak így simán): http://paste2.org/A1sv86VF
(Ha végeztél, eltávolíthatod a takeowenership-et az uninstall fájllal és visszaállíthatod a hosts fájl jogosultságait.)

19.: A OneDrive-ot úgy tudod teljes egészében eltávolítani, ha a következő szöveget elmented egy bat kiterjesztésű fájlba (pl. nyitsz egy jegyzettömböt, a mentési névnek pedig azt írod be, hogy onedrive.bat és a "Fájl típusát" beállítod "Minden fájl"-ra. Ezután futtasd rendszergazdaként a onedrive.bat-ot (jobb klikk --> Futtatás rendszergazdaként). A kód, ezt kell elmentened onedrive.bat néven: http://codepad.org/GyJHug5b

20.: Utolsó lépésként erősen ajánlott eltávolítanod az alapértelmezett alkalmazásokat, mert ezek eszik az erőforrásaidat és gyűjtik rólad az adatokat. A Start menüben megtalálható "Power Shellt"-t kell rendszergazdaként futtatnod és a következő oldalon fellelhet parancsok beírásával tudod azokat eltávolítani: https://thomas.vanhoutte.be/miniblog/delete-windows-10-apps/
A fenti lépések elvégzésével minimálisra csökkentheted azt az adatmennyiséget, amit a Microsoft begyűjt rólad és jelentős erőforrásokat takaríthatsz meg azáltal, hogy nem fut több tucat kémprogram a gépeden és nem kommunikál megállás nélkül a Microsoft szervereivel. Mindig törekedj arra, hogy nyílt forráskódú programokat használj, mert azokban jóval kisebb eséllyel vannak elhelyezve kémkedő programkódok, hiszen bárki ellenőrizheti a működésüket.
Még rengeteg olyan beállítás maradt, amelyekkel a Windows 10 sebességét és biztonságát növelheted, pl. ha eltávolítod a csempéket a start menüből és átméretezed kicsire, akkor már az is gördülékenyebben fog működni. A hagyományos "Vezérlőpultot" úgy találhatod meg, hogy a "Gépházban" elkezded begépelni, hogy vezérlőpult. A "Rendszer és biztonság --> Rendszer --> Beállítások módosítása --> Speciális --> Teljesítmény" menüpontban érdemes kikapcsolni a mindenféle beúszó, kiúszó, animált, áttűnő, betekintő csicsát, mert jelentősen csökkenti az erőforrásigényt. Ha van legalább 4 GB RAM-od, akkor a lapozófájlokat is a kikapcsolhatod. A hangoknál a rendszerhangok letiltásával további erőforrászabálás szüntethető meg.
Mindig figyelj arra, hogy mit telepítesz a gépedre és mindig odafigyelve végezd el a telepítést, mert a telepítőfájlok hajlamosak különféle reklám- és kémkedési célzatú programot elhelyezni a gépeden. Használj megfelelő védelmet (pl. ESET vagy Kaspersky)!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.