Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. március 12., szombat

Magyarországon a kullancs védett állat !

Hogy miért? Azt talán a gyógyszerlobbi tudná megmondani, de nekik nem érdekük ! Mert megoldás már tíz éve van rá, csak valahogyan senki nem akarja bevállalni ! Miért is ? 
A kérdés nyitott !
(Pedig a gond egyre nagyobb, hiszen itt a tavasz, a tél enyhe volt így valószínű, hogy a kullancsok terén is, nagy "parazita" invázióra számíthatunk !)

A Magyar Kullancsszövetség legutóbbi felmérése szerint Magyarországon egyre több olyan terület van, ahol a kullancsok valamilyen betegséget terjesztenek. A kullancs lételeme a nedvesség, s mivel tavasszal országosan szinte minden reggel van harmat, ezért ez a vérszívók kedvenc ideje. A kullancsok körülbelül 90 millió éve lakják a földet, hazánkban 42 fajuk honos. A közhiedelemmel ellentétben ezek az állatok nem a fák lombozatán élnek, inkább az aljnövényzetet kedvelik.

 Áprilisban és májusban megszaporodnak a magas páratartalom miatt, majd szeptemberben és októberben ismét több vérszívó támad. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján februárban is szívják a vérünket, főleg akkor, ha enyhébb az idő. A kullancsok által terjesztett betegségek jelentős része emberre és állatra is veszélyes. Ennek ellenére a kullancsokat irtani nem lehet.

Both Gyula, a Prenor Kft. növényvédelmi szakirányítója elmondta, hogy az állam nem engedélyezi olyan szer használatát, amivel irtani lehetne a kullancsot.
 – Régebben volt egy olyan szer, ami hatásos volt a kullancsok ellen - folytatta a szakirányító. - Ezt egy svájci cég gyártotta, ám nem fizették be a készítmény után a regisztrációs adót, ezért nem lehet használni az unió területén. 
Olyan készítményt használunk a különböző permetezésekhez, melyben megtalálható a deltametrin. A szert alkalmazzák több helyütt is. Például a kullancs-, illetve bolhairtós nyakörvekben is megtalálható, illetve a boltokban található szúnyog-, illetve kullancsriasztó szerekben is ez a hatóanyag van, ezt fújjuk a bőrünkre is. 
"Szerencsére, ha szúnyogokat permetezünk, akkor is ez az anyag száll alá a helikopterről. Az anyag nem tesz különbséget a szúnyogok és a kullancsok között, mindkettőre nézve végzetes. 
Ám, kifejezetten kullancsokat nem irthatunk vele. Magyarországon a kullancs védett állat."
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.