Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. március 8., kedd

Olvasói kommentár...

...egy tegnapi írásunkhoz.

"Tény, hogy a nép rettenetes birka módjára viselkedik, mely cselekedetet általában jogkövetőnek szoktunk nevezni.
A jogkövető embernek három fajtája van: van, aki nem sért törvényt, mert galamblelkű, ezek nagyon kevesen vannak.
Van, aki nem sért törvényt, mert ennyire hülye, ebből sincs sokkal több.
A többség azért nem sért törvényt, mert jobban szereti a konszolidált életvitelt, a nyugalmat, és felméri ésszel, hogy a bűnözésből származó előny egy európai társadalomban sokkal csekélyebb, mint a várható retorzió hatása, azaz megmarad nem-bűnelkövetőnek, azaz a törvény fékentartja. EZ a lakosság döntő többsége. Én is ilyen vagyok. Nem azért nem megyek lopni gyilkolni, mert nem vagyok képes rá: dehogynem. Hanem mert nem akarok börtönbe kerülni, mert ott nekem nem jó, ott csak a mélyigényteleneknek jó.És ez a lényeg.

Más szavakkal: amíg a társadalmi rend valamilyen, nagyon alacsony szinten is, de adott, míg van államhatalom, míg megvan a közrend morzsája (tényleg csak morzsája...), amíg van REMÉNY arra, hogy a dolgok normálisan működjenek, addig azok az emberek, akik konszolidáltak, akiket a nevetséges törvények is féken tartanak (amit a mélyigénytelenek kiröhögnek, meg a maffiózó politikusok), addig ezek az emberek, az utolsó utáni pillanatig, ragaszkodni fognak a társadalmi rend illuziójához, mert ők a rendben érdekeltek.
Mihelyt azonba összeomlik egy hatalom, az óriási tömeg embernek hirtelen nem lesz vesztenivalója többé.
Marx "elvtárs" ezt úgy fogalmazta meg: "mikor a proletár már csak a láncait veszítheti."

Nos, ezt nevezzük forradalomnak, amelyet egyébként mindig egy hangos és elszánt kisebbség indít el a hatalom ellen, -a többség hallgatólagos támogatásával vagy közönyével- de a végeredmény mindig azonos!"
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.