Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. április 26., kedd

30 éve történt...

1986. április 26-án éjjel 1 óra 23 perckor következett be a csernobili atomkatasztrófa, az emberiség történetének legsúlyosabb nukleáris balesete, mely során az Ukrajnai SZSZK területén található erőmű egyik reaktora felrobbant.


A Csernobilban bekövetkezett baleset máig nem teljesen tisztázott körülmények között történt. Valójában legalább két robbanás rázta meg a létesítményt, amelyek közül az első egy gőzrobbanás lehetett a szakértők szerint. A második robbanás pedig a reaktor magas radioaktivitású anyagait szórta szét a levegőben.
Az ekkor keletkezett tűzcsóva 750 méteres magasságig jutott, és ebben olyan urán- és plutóniumoxid-részecskék voltak, amelyek erős sugárzást bocsátottak ki, és amelyek a széllel eljutottak Belorusszia, Ukrajna, Oroszország és sok más európai állam légterébe. Mindemellett grafittűz is keletkezett, ami a reaktor anyagainak további szétszóródását okozta.
 Az áldozatok száma máig vitatott: közvetlenül körülbelül félszáz ember halála róható hivatalosan a baleset terhére. Áttételesen viszont 4-5 ezer is lehet a rákban és más betegségekben elhunyt személyek száma, ezt azonban részben csak statisztikai módszerekkel következtették ki a tudósok.
Magyarországot ért hatás rizikófaktora alapján 1 millió emberből tíz ember fertőződhetett meg a csernobili szerencsétlenség következtében. A tudósok összesen 40 000 rákos megbetegedést tulajdonítanak az 1986-os katasztrófának, melynek hatásai a természetben mind a mai napig jelen vannak  és még nagyon sokáig sajnos maradnak is.
sakema

1 megjegyzés:

  1. Mindig is úgy tudtam, hogy a legolcsóbb az atomenergia, csak most tudtam meg, hogy ez kamu és a bizniszről szól a dolog. A sugárzó atomhulladék tárolása költséges, körülményes és nem utolsó sorban rendkívül veszélyes is, a környezetszennyezésről pedig ne is beszéljünk, mondjuk ép ésszel már eleve emiatt elfogadhatatlan az egész.
    Az országgyűlés elfogadta a paksi bővítést("nemzeti"jobbikos támogatással), ami azért elgondolkodtató. Úgy tűnik a pénz körüli násztáncukban ők sem tudtak/akartak ellenállni ennek a bűbájnak. Pedig egy ilyen katasztrófa több tízezer évre lakhatatlanná tehetné a Kárpát-medencét.
    Na mindegy, azért csak nem lesz ilyen....de kár, hogy ezek az emberek sem tanulnak semmiből

    VálaszTörlés

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.