Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. április 18., hétfő

Az µTorrenten keresztül támad a zsarolóvírus !

Zsarolóvírust (ransomware) rejt a népszerű µTorrent kliens, derül ki a G Data sajtóközleményéből.
A Manamecrypt titkosítja a számítógép fájljait, és csak akkor oldja fel, ha a felhasználó megfizeti a váltságdíjat. Emellett képes arra is, hogy folyamatokat állítson le a megtámadott gépeken.

Képes leállítani a vírusirtókat (ad-aware, antivirus, avg, eset, internet security, kaspersky vagy mcafee) is !
A Manamecrypt nem a megszokott módon terjed. Nem fertőzött e-mail-csatolmányokkal vagy szoftveres sérülékenységeken keresztül jut el a felhasználóhoz, hanem a µTorrent-kliensbe épült bele !
A G Data korábbi felmérése szerint Magyarországon kétmillióan torrenteznek, és legtöbben a µTorrentet használják a letöltésekhez. 
Fontos megjegyezni: a fertőzés nem minden µTorrent klienst érint, a Manamecrypt zsarolóvírussal összecsomagolt változatot különböző letöltési oldalakon és torrenthálózatokon keresztül terjesztik a bűnözők ! 
(Már több privát torrent oldal is tiltja a 3.0.0-ás és ennél újabb kliens változatokat és csak a régebbi  [2.2.1] letöltésvezérlőt engedi! )
 
A G Data szerint ezeket a fájltípusokat titkosítja;
*.3g2 *.3gp *.7z *.asf *.avi *.doc *.docx *.flv *.gif *.jpeg *.jpg *.m4v *.mov *.mp4 *.mpeg *.mpg *.pdf *.png *.ppd *.pps *.ppt *.pptx *.psd *.qt *.rm *.tiff *.txt *.wmv *.wpd *.wps *.xlr *.xls *.xlsl *.zip
A fertőzés során a Manamecrypt egy új bejegyzést ad a regisztrációs adatbázishoz az alábbi útvonalon: HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Ez lehetővé teszi, hogy a kártevő minden újraindításkor betöltse magát. 
Viszont a szakértők szerint pozitívum, hogy a ransomware jelenlegi verziói feltörhetők, és szerencsére vissza lehet fejteni a titkosított fájlokat.
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.