Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. április 11., hétfő

Hátra arc ?

Meghátrál a kormány: eltörlik a vasárnapi zárva tartást !

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a kormányülés szünetében, ahol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter társaságában jelentette be, hogy a kormány a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény visszavonását javasolja, mellyel a bevezetés előtti, 2015. március 14-i állapotot állítanák helyre !
Rogán Antal elmondása szerint a kormány a mai ülésen tárgyalta a vasárnapi zárva tartás elmúlt egy évét, annak eredményeit. Ezek alapján a kormány fő célkitűzéseit alapvetően elérte a zárva tartással, hiszen a riogatások ellenére növekedett a forgalom, a multik felől a közepes méretű boltok irányába terelődött a forgalom, és nőtt a kiskereskedelmi forgalom is. 

Mindezek ellenére az elmúlt egy évben a lakosságot nem sikerült teljes mértékben meggyőzni a zárva tartás szükségéről, nagyon megosztottá vált a társadalom a kérdésben, és főleg nem sikerült meggyőzni a nőket. 
Mindezek mellett azt is mérlegelte a kormány, hogy van-e értelme ebben a kérdésben népszavazást tartani és milliárdokat elkölteni, miközben van ennél fontosabb kérdés is az asztalon, nevezetesen a kötelező betelepítési kvótáról szóló referendumkezdeményezés.
Nyakó István  MSZP-s ellenzéki  politikus reagálása : "A kormány nem mer szembenézni az emberek akaratával" és inkább visszavonja a törvényt, mintsem megvárná a szavazás eredményét !

A dolognak viszont van egy szépséghibája, ugyanis ha a Rogán Antal bejelentése szerint minden kapcsolódó jogszabályi körülményt visszaállítanak a március 14-i állapotra akkor ez azt jelenti a törvényjavaslat szerint: a helyi önkormányzatok dönthetnek az éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitva tartás engedélyezéséről (hétköznap is), valamint azt, hogy a kiskereskedelemben megszűnik a 100 százalékos bérpótlék.
Ez a "rendes" 50 százalékos vasárnapi bérpótlékból és a kizárólag a kiskereskedelemben érvényes plusz 50 százalékból tevődött össze - most ezt is egy csapásra eltörli a kormány, pedig ez nem a népszavazással érintett törvényben szerepel, hanem a Munka törvénykönyvében.
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.