Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. augusztus 16., kedd

Ha van kalapja, azért, ha nincs azért...

A parlament az eddig a jövedéki adóban nem használt sávos adómértéket vezetett be 2017 januárjától – írta a Napi.hu. A változás lényege, hogy amennyiben az olajár 50 dollár alatt lesz, akkor a benzin literenkénti adója öt, a gázolajé tíz forinttal emelkedik. Ez pedig azt jelenti, hogy a határidős jegyzések alapján januártól adóemelés jöhet a kutakon.

Az automatikus – olajárhoz kötött – adóemelést/csökkentést a kormány azért építette be az adótörvényekbe, hogy csökkenő olajár mellett is szinten tartsa a költségvetés jövedékiadó-bevételeit.
(Ha az olajat -illetve a benzint- ingyen adnák, literje akkor is 200 Ft-ba kerülne, mert 150 Ft belőle az adó, kb. 50 Ft meg a nagyker és a kisker haszna. 
Hogy is mondta Antal József néhai miniszterelnök ? "Nem tetszik a rendszer? Tetszettek volna forradalmat csinálni."-a szerk.)

Jelenleg a Brent ára hordónként 47,2 dollár környékén áll – az elmúlt napokban kapaszkodott fel 42 dollárról. Vagyis ha most lépnénének életbe az adótörvények, akkor borítékolható lenne az adóemelés.
A határidős ügyleteteket nézve a piaci árazások alapján a Brent árfolyam egészen 2017 júniusáig 50 dollár alatt marad (2017 júliusi szállítással lehet venni most Brent olajat 50,13 dollárért).
Így a határidős ügyletek árazása alapján borítékolható, hogy januárban a benzin jövedéki adója 5, a gázolaj 10 forinttal emelkedik literenként, és nagyjából októberig marad is a megemelt adó. 
Forráshír itt
Szerk;Posta S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.