Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. augusztus 2., kedd

Vége egy korszaknak

Negyven éves pályafutása után „nyugdíjba küldik” a VHS-lejátszókat, -köznyelven videómagnó- nem gyártanak július végétől többet. Pedig nemcsak filmeket lehetett olcsón felvenni és lejátszani vele, hanem végre mindenki előtt megnyílt a lehetősége annak, hogy a családi fényképalbumok mellett mozgóképeket is rögzítsenek a VHS-kazettákon. Most rohanhat mindenki digitalizálni az értékes felvételeket.

 Éppen negyven évvel ezelőtt, 1976-ban fejlesztette ki a VHS-t (Video Home System) a japán JVC cég. Sokan már azt gondolták, hogy amióta a DVD-k és a Blu-ray-ek korát éljük, nem is gyártanak videokazettákat és videómagnókat, pedig mostanáig gyártottak. 
Az utolsó videomagnót gyártó cég, a japán Funai volt, amely július végén leáll a videómagnók gyártásával. Míg volt olyan esztendő az elmúlt 40 évben, amikor 15 millió videómagnót értékesítettek világszerte, ez a szám a tavalyra 750 ezerre csökkent.
 A legjelentősebb filmgyártó stúdiók 2006-ban szüntették be filmjeiknek a VHS-kiadású verzióját, mert ekkorra már az átlagember számára is elérhető árú lett a DVD-lejátszó, így jelentősen megugrott az eladott DVD-k száma is.
Mostantól lezárult egy korszak, úgy látszik egyszer minden "népszerűségnek" vége lesz !
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.