Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. január 3., vasárnap

Ízlések és pofonok...

Margaret Pomeranz ausztrál filmkritikus, producer és televíziós személyiség három évtizede készíti szakadatlanul a filmkritikákat. Saját becslése szerint csak 2015-ben mintegy 200 filmszínházi alkotást nézett végig, így elég nehéz elhinni, hogy hosszú pályafutása során csupán egy film akadt, ami annyira nem tetszett neki, hogy egyszerűen kisétáljon a vetítéséről. 
Ez a film pedig nem más, mint a magyar adófizetők pénzéből készített, Oscar-díjra is esélyes  holokauszt film, a Saul Fia. 
A "műértő" nemzetközi kritikusok által csak szuperlatívuszokkal illetett, a  filmes versenyekről menetrendszerűen díjakat elhordó film szerinte annyira rossz, hogy meg sem várta a végét.
Élményét meg is osztotta egy ausztrál hírportállal
Szerk;Posta S.

Ma már a romák 20 százaléka érettségizik !

"Ma már a roma fiatalok 20 százaléka szerez érettségit – jelentette ki a cigány diákokat segítő Roma Oktatási Alap vezetője szombaton az M1 aktuális csatorna műsorában. 
A 16 országban tevékenykedő szervezet tízéves működése alatt ez a szám megduplázódott. Ugyancsak megduplázódott, és immár 2 százaléknyi a diplomát szerző roma diákok aránya – közölte Szira Judit.
Elmondta: mintegy ezer fiatalt foglalkoztatnak különböző programokban, 6 éves korig fejlesztési projekteket, a kisiskolásoknak szakköröket, nyelvtanfolyamokat szerveznek.

A főiskolások és egyetemisták tanulmányait a tandíj kifizetése mellett évi 800 euró ösztöndíjjal segítik. A diploma megszerzését annál is inkább fontosnak tartják, mert az elit kialakulása jó példát mutat a többi roma fiatal számára" – mondta Szira Judit.

(Két kérdés merült fel részemről. Mint köztudott Magyarországon tilos nyilvántartani a cigányok számát. 
Az egyik kérdés, honnan származik a 20% -os adat ? Mégis van nyilvántartás, csak nem publikus ? 
A másik kérdés, "A főiskolások és egyetemisták tanulmányait a tandíj kifizetése mellett évi 800 euró ösztöndíjjal segítik "- olvasható a hírben. Ez nem diszkrimináció, mivel csak cigányoknak jár ? Tudom a kérdés csak költői és nem fogok rá válasz kapni, de azért sok más mellet meglehetősen irritáló !-a szerk.) Forráshír: link.
Szerk?Posta S.

Ahogy azt "Móricka" elképzeli…

120 ezer forint fölött jár az átlagos nyugdíj, éves szinten 24 ezer forinttal jár majd több idén. Még azt is kimatekozta a kormány, hogy igazából ha úgy vesszük, visszaadták a 13. havi nyugdíjat.


Havi 120 ezer az átlagos nyugdíj !
(Ez az átlag azért teljesen mást jelent, mert van akinek 32 ezer és van akinek 800 ezer. Hivatkozom itt egy olvasónk által irt levélre, ami remekül összefoglalja ezt a témát, hogy mit hogyan kell értelmezni. Itt olvasható !-a szerk.)

A januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan 24 ezer forinttal nőnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

Az emelés 2,6 millió nyugdíjast érint, amely után az átlagnyugdíj összege havi 120 825 forint lesz.
Játék a számokkal: akkor most megint van 13. havi nyugdíj?
Kiemelte, 2011-2015 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, vásárlóerő-értékük 8,6 százalékkal javult. Ez utóbbi több mint egy havi nyugdíj összege - fűzte hozzá.
Rétvári Bence hangsúlyozta, a szocialista kormányzás idején egy havi nyugdíjat elvettek, a vásárlóérték növekedése alapján ezt most visszakapták a nyugdíjasok, csak nem egyszeri juttatásként az év végén, hanem havonta elosztva- írja a privátbankár honlapja.
Szerk;Posta S.