Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. január 6., szerda

Így kell ezt csinálni !


Barta P.

Újévi gondolatok...

A nyomor és a szegénység szó elhangzásakor legtöbbször a nagyvárosi hajléktalanság, egy hátrányos helyzetű térség vagy egy társadalmi réteg, esetleg egy etnikum jut az eszünkbe. Holott azt kellene megérteni, megértetni, hogy a magyar nyomor hideg realitása bármikor megérinthet szinte bárkit.
 A magyar nyomorban, a kacsamesék generációja, az elveszett nemzedék is nyakig benne van, a hazánkat elhagyók százezrei között ott vannak ismerőseink, barátaink, családtagjaink, ott vagyunk mi magunk is.

Néhány éve nagy megdöbbenést keltett, hogy Orbán Viktor szerint a fiatalok pusztán kalandvágyból hagyják el a szülőhazájukat, ezért mennek diplomás fiatalok Dániába krumplit szedni, Németországba takarítani, a londoni Mcdonald’s-ba mosogatni.
Ma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 19-30 év közötti fiatalok fele, a 30 és 40 éveseknek pedig harmada szeretne külföldön dolgozni. Vajon ők is kalandvágyból mennének, vagy mert talán itthon kilátástalannak ítélik a jövőjüket ?

Nem tisztem eldönteni, de mindenki gondolja végig , mi is ezeknek a fiataloknak a "jövőképük" ?
 Egyre többen, egyre messzebbre, egyre hosszabb időre mennek el tehát a kalandozó magyarok, és sajnos a megkérdezettek hatvan-hetven százaléka a közeljövőben nem is tervezi a hazatérést. Viszont ha ez így folytatódik, akkor Magyarország elfog fogyni, egyszer csak nem lesz többé !
És az optimisták most azt mondhatják, hogy ez részemről csak disztópia ?  Ne legyen igazam...
(Lehet, hogy túl sötéten látom a dolgokat, de aki most optimistábban gondolkodik azt majd 20-30 év múlva szeretném megkérdezni, hogy akkor mi lesz a véleménye, mikor esetleg  nyugdíjba vonulna, de a nyugdíja az akkori keresetének csak a 30 százaléka lesz- ha egyáltalán még lesz nyugdíj ! )
Szerk;Posta S.

Vízkeresz ünnepe

Ezen a napon a nyugati egyházakban három eseményt ünnepelnek: a napkeleti bölcsek vagy a hagyomány szerint háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint az általa véghezvitt első csodát a kánai menyegzőn.

Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, s ebből a hívek hazavihetnek valamennyit. A keleti egyház ezen a napon ünnepli Jézus születését. A Gáspár, Menyhért, Boldizsár néven emlegetett napkeleti királyok az utasok, útonjárók, vendégfogadósok védőszentjei voltak.

A magyar vízkereszt kifejezés a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered. A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya is.
A vízkereszt, más néven Háromkirályok vagy epifánia egy keresztény ünnep, amelyet általában január 6-án ünnepelnek, ám a római katolikus egyházban sok helyen a legközelebbi vasárnapra tolják el az egyházi ünneplését.
Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon.
Vízkereszt vagy háromkirályok napja a karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdőnapja.
Újabb szokás szerint vízkeresztkor bontják le a karácsonyfát.
Van olyan ország, ahol nem decemberben, hanem ma kapják a gyerekek a karácsonyi ajándékokat, így Olaszországban  Befana, a jóságos boszorkány, néhol pedig Babbo Natale ügyel arra, hogy ma megkapják a gyerekek a meglepetést, Spanyolország gyermekeit a napkeleti bölcsek örvendeztetik meg mindenfélével, a portugálokat pedig O Pai Natal, aki a kéményt használja bejáratnak.
sakema /sámsonkerti magazin/