Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. január 29., péntek

Vörösiszap-ügyben (IS) mindenki ártatlan !

 Felirat a mementóként meghagyott kolontári romházban.

"Bűncselekmény hiányában" felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját első fokon a Veszprémi Törvényszék csütörtökön !
 
A bíróság a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is felmentette. 
A törvényszék szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.
Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy a perben a Mal Zrt. "nem ül a vádlottak padján"!
A cég ellen indított polgári, közigazgatási és egyéb ügyek nem azonosak a büntetőeljárásban vizsgált objektív felelősséggel. A törvényszék személyek büntetőjogi felelősségét vizsgálta, így született meg a felmentő ítélet - hangsúlyozta. 
A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt, Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófáját okozva. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. 

 "Meg vagyunk döbbenve, szavakat nem talál az ember. Egész egyszerűen felháborító" – így reagált a devecseri polgármester az M1 adásában a Veszprémi Törvényszék döntésére, amellyel a vörösiszapper valamennyi vádlottját felmentették. A végsőkig ki kell állni az igazság mellett, fellebbezni kell az ítélet ellen, amely nagyban bántja a helyiek igazságérzetét – fogalmazott Ferenczi Gábor. 
A polgármester felidézte: maga is tagja volt a katasztrófa okait vizsgáló parlamenti bizottságnak, amely egyértelműen a profithajhászást jelölte meg a baleset fő okának. Ha betartották volna a környezetvédelmi előírásokat, a tragédia minden bizonnyal nem következik be – tette hozzá. 
A polgármester megjegyezte még: a gyerekek és az idősebb korosztály soha nem fogja tudni feldolgozni a traumát, hiszen, bár kaptak új házakat az emberek, az otthonukat, az emlékeiket elvesztették. 

Kepli Lajos ellenzéki országgyűlési képviselő újságíróknak úgy fogalmazott: nincs a világon olyan ország, ahol ilyen katasztrófának ne lenne felelőse.
A felháborító bírósági döntésről itt is olvasható írás  !
Egy érdekes teória ebben a videóban is felmerül !

(11 ember halála, 300 megsebesülése, sok milliárdos anyagi, felbecsülhetetlen környezeti kár, három falu eltüntetése, Európa egyik legnagyobb ipari katasztrófája ! 
Felelős: nincs !-a szerk.)
Szerk;Posta S.