Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. augusztus 2., kedd

Egy újabb lenyúlás az autósoknak ?

Ellenőrzési csoportot hoz létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), amely célzottan ellenőrzi az engedély és fuvarokmány meglétéhez kötött belföldi vagy nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatásokat, közúti árufuvarozási és személyszállítási tevékenységeket végzőket, a megtett úttal arányos útdíjra vonatkozó szabályok betartását – közölte a szaktárca.
A tájékoztatás szerint az ellenőrök mulasztás vagy szabálysértés esetén 10 ezer és 800 ezer forint közötti bírságot is kiszabhatnak. A csoport feladatai közé tartozik az is, hogy közreműködik a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállítást végzőkkel szembeni szankciók (jármű kivonása a forgalomból, vezetői engedély visszavonása) érvényre juttatásában.

Az NFM emlékeztetett arra, hogy a hatályos jogszabályok értelmében Magyarország területén személygépkocsival közúti személyszállítási szolgáltatás személytaxi-szolgáltatásként vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatásként végezhető, amennyiben a szolgáltatást bármilyen ellenérték fejében – ideértve az útiköltséghez való részleges hozzájárulást is – nyújtják. 
 Ezen a két típusú személyszállítási tevékenységen kívül kizárólag szívességi alapon, teljesen ingyenesen lehetséges személygépkocsival személyszállítást folytatni.

A 2016. januári adatok szerint, Magyarországon 6998 személytaxi-szolgáltató és 301 személygépkocsis személyszállítási szolgáltatást nyújtó vállalkozás működik - ismertette a fejlesztési tárca. 
A kérdés, mi  lesz a sorsa az un. Telekocsiknak ami nemcsak környezet, hanem pénztárcakímélő megoldás volt...eddig ?
 Forrás:adózóna
Szerk;Posta S.

Vége egy korszaknak

Negyven éves pályafutása után „nyugdíjba küldik” a VHS-lejátszókat, -köznyelven videómagnó- nem gyártanak július végétől többet. Pedig nemcsak filmeket lehetett olcsón felvenni és lejátszani vele, hanem végre mindenki előtt megnyílt a lehetősége annak, hogy a családi fényképalbumok mellett mozgóképeket is rögzítsenek a VHS-kazettákon. Most rohanhat mindenki digitalizálni az értékes felvételeket.

 Éppen negyven évvel ezelőtt, 1976-ban fejlesztette ki a VHS-t (Video Home System) a japán JVC cég. Sokan már azt gondolták, hogy amióta a DVD-k és a Blu-ray-ek korát éljük, nem is gyártanak videokazettákat és videómagnókat, pedig mostanáig gyártottak. 
Az utolsó videomagnót gyártó cég, a japán Funai volt, amely július végén leáll a videómagnók gyártásával. Míg volt olyan esztendő az elmúlt 40 évben, amikor 15 millió videómagnót értékesítettek világszerte, ez a szám a tavalyra 750 ezerre csökkent.
 A legjelentősebb filmgyártó stúdiók 2006-ban szüntették be filmjeiknek a VHS-kiadású verzióját, mert ekkorra már az átlagember számára is elérhető árú lett a DVD-lejátszó, így jelentősen megugrott az eladott DVD-k száma is.
Mostantól lezárult egy korszak, úgy látszik egyszer minden "népszerűségnek" vége lesz !
Barta P.