Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. augusztus 6., szombat

Hetvenegy éve történt !

Egyperces néma csenddel emlékeztek meg Hirosimában helyi idő szerint szombaton reggel 8 óra 15 perckor arra a pillanatra, amikor az Enola Gay névre keresztelt amerikai B-29-es bombázó fedélzetéről 1945. augusztus 6-án atombombát dobtak a japán városra.

 Hirosima az atomtámadás után.../foto:internet/

A megemlékezés alkalmából mintegy 50 ezer ember gyűlt össze a hirosimai Béke Emlékparkban, nem messze a robbanás epicentrumától. Macui Kazumi, Hirosima polgármestere a rendezvényen azt mondta, a világ vezetőinek követniük kellene Barack Obama amerikai elnök példáját, és első kézből kellene megismerniük a nukleáris fegyverek okozta pusztulást. 
Obama hivatalban lévő amerikai elnökként elsőként látogatott el május 27-én a japán városba, hogy lerója tiszteletét az atomtámadás 140 ezer áldozata előtt, de bocsánatkérésről szó sem lehetett. Közülük több ezren a bombatámadás pillanatában vesztették életüket, és nagyon sokan haltak meg évekkel később a sugárzás miatt. 

Három nappal a hirosimai atomcsapást követően egy másik japán várost, Nagaszakit ért hasonló támadás, ez utóbbi helyen a robbanás 74 ezer ember halálát okozta. A szörnyű pusztítás nyomán Japán feladta a harcot: 1945. augusztus 15-én Hirohito császár bejelentette a szigetország kapitulációját.
A történészek mind a mai napig vitáznak arról, hogy szükség volt-e a két támadásra. Az egyik oldal szerint igen, hiszen így sikerült megmenteni rengeteg amerikai katona életét, akik elestek volna, ha szárazföldi támadást kell indítani Japán ellen. Mások viszont azt állítják, hogy a szigetország már mindenképp közel állt a kapitulációhoz, s ez az atomtámadás nélkül is bekövetkezett volna. 
sakema

Debrecen "Világelső" az ilyen fajta lopásban!

Június 6-án délben K. R. Debrecenben egy létrán átmászott a szomszédja udvarára, ahol áramtalanította a biztonsági kamerát, majd az ott található tyúkólból elvitte a szomszéd kakasát. Az esetről a sértett értesítette a rendőrséget.
A rendőrök azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 50 éves férfit. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a debreceni lakost, aki elmondta, hogy azért vitte el a kakast, mert az hangosan kukorékolt és nem tudott tőle aludni, ezt követően az állatot egy helyi erdőben szabadon engedte.

 A Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a helyi lakos ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást augusztus 3-án befejezte és a keletkezett iratokat a járási ügyészségnek megküldte. (Cívishír forrás)
Barta P.