Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. október 6., csütörtök

Már megint "túl lett tolva az a bicikli" !

Módosítják az Emberi Erőforrások Minisztériumának közétkeztetési rendeletét, a változtatási tervek között egyebek mellett az is szerepel, hogy engednének egy kicsivel több só használatot - közölte a tárca család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.
Novák Katalin felidézte, hogy tavaly szeptemberben vezették be a rendeletet, amellyel az volt a céljuk, hogy a közétkeztetésben naponta részt vevő több mint egymillió gyermek minél egészségesebben táplálkozzon.

 Száműzni akarták a mesterséges alapanyagokat, (!) a só és a cukor túlzott használatát, ugyanakkor azt szerették volna, ha az ételek továbbra is megfelelnek a magyar ízlésvilágnak.
Gyakori kifogás és felháborodás volt, hogy túl kevés sót tesznek az ételekbe. Az idősebb korosztályok esetében eddig is csak lépcsőzetesen csökkentették a sótartalmat, most ezt a fokozatosságot a fiatalabbakra, így az egy-három és a négy-hat évesek csoportjára is kiterjesztették.
 Az államtitkár szerint nem cél a só teljes elhagyása, az viszont igen, hogy az ízesítés mértéke az egészségügyi határérték alatt maradjon. Most ezen akarnak változtatni. A tervezett módosítás lényege, hogy a sócsökkentés kevésbé legyen drasztikus.
(Nehezen érthető, hogy miért erőltetik ezt a szinte teljesen sómentes étkeztetést, hiszen saját tapasztalat alapján a gyerekek úgyis csak azt eszik meg ami finom és ízletes. Ha egy étel nincs kellően -a magyar gyerekek ízlésének megfelelően- ízesítve, annak az a következménye, hogy a kukába kerül, mert már a maradék másodlagos hasznosítása -az állatok etetésére való felhasználás- is tiltott !
A másik dolog, hogy a menzán csak azok a gyerekek maradnak akiknek az étel ingyen jár, ugyanis nagyon sok szülő azt mondja, felesleges befizetni a menzát, ha a gyerek úgyis otthagyja az ízetlen ételt és éhesen megy haza !  
Úgy látszik Balog Zoltán csapata megint túltolta azt a bizonyos biciklit ! Lassan elérkezettnek látszik az idő, hogy ki kellene már dobni a szemétbe azt a biciklit minden alkatrészével együtt és lecserélni egy korszerűbb, "normális" járműre !- a szerk.)
Szerk;Posta S.

Emlékezzünk...

Aradi vértanúk összefoglaló néven őrzi a magyar nemzet emlékezete az 1848-49-es szabadságharc 13 hős katonai vezetőjét, akiket 1849. október 6-án Aradon végeztek ki. 


 Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos

 A tábornokok a világosi fegyverletétel után kerültek orosz fogságba, akik foglyaikat átadták az osztrákoknak. Felix Schwarzenberg miniszterelnök utasítására, Ferenc József jóváhagyásával hadbíróság elé állították, halálra ítélték és kivégezték a 13 magyar hőst. 
A hadbíróságot Karl Ernst törzshadbíró vezette. Az ítéleteket Julius Jakob Haynauhoz, mint Magyarország teljhatalmú kormányzójához terjesztették föl megerősítésre.

Valamennyi tábornokot kötél általi halálra ítélték, annak ellenére, hogy például Dessewffynek szabad elvonulást ígértek a fegyverletétele előtt. Dessewffy, Kiss Ernő, Lázár Vilmos és Schweidel József ítéletét Haynau „kegyelemből" golyó általi halálra változtatta. 
A 13-ak ítéletét október 6-án - szándékosan a bécsi forradalom első évfordulóján - hajtották végre, ami ezért a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyászünnepe. A vesztőhelyen 1881-ben állítottak fel obeliszket kegyeletből. 
sakema