Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2016. október 23., vasárnap

A mai napon a 60 évvel ezelőtt történtekre emlékezzünk !

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon."

"Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. 
A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.”

Ezekkel a mondatokkal jellemezte Albert Camus Nobel-díjas francia író és filozófus, a Magyarok 1956-os szabadságharcát. 
Nagyon nagy igazság rejlik ezekben a mondatokban, mert bizony a jelenlegi európai -és nem kevésbé a hazai politika- kicsit sem igazolja ezeket a gondolatokat.

1956. október 23-án, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) által szervezett budapesti tömegtüntetéssel – és számos vidéki megmozdulással – kezdődött az országot hamarosan lángba borító forradalom, aminek legfőbb kiváltó oka a sztálinista diktatúra által keltett általános társadalmi elégedetlenség volt. 
A Gerő Ernő vezette MDP ellenséges fellépése nyomán a feldühödött tömeg az esti órákra agresszívvá vált, rövid időn belül fegyvert is szerzett, a Magyar Rádió épületét őrző karhatalmisták sortüze után pedig felkelést indított a diktatórikus rendszer megdöntésére.
 
Az MDP KV úgy döntött, segítséget kér a szovjetektől, így a Vörös Hadsereg alakulatai október 24-én hajnalban bevonultak Budapestre, és számos stratégiai ponton összecsaptak az őket feltartóztató felkelőcsapatokkal. Megkezdődött a forradalom fegyveres szakasza, amely egészen november negyedikéig tartott.
Az időközben eltelt napokról -akit érdekel- bővebben ezen a linken olvashat.
(Talán ezen a 12 napon  (október 23-tól november 4.-ig ) voltak a magyarok az elmúlt 1000 év során napjainkig valóban szabadok !-a szerk)
Szerk;Posta S.