Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2017. január 15., vasárnap

Trianon 1920. január 15

Ezen a napon adták át a Quai d'Orsay (francia külügyminisztérium) vörös termében a győztes hatalmak képviselői a gróf Apponyi Albert vezette békedelegációnak azt a „békeszerződést”, amely szétdarabolta a történelmi Magyarországot.
Erre a napra manapság nem szokás emlékezni, pedig ekkor dőlt el végleg Magyarország sorsa !


1920. január 15-én, csütörtökön, délután 4 órakor gróf Apponyi Albert átvette a később trianoni békeszerződés néven elhíresült dokumentumot. Erre az aktusra Párizsban, a francia külügyminisztériumban került sor. Az átadáskor Clemenceau francia miniszterelnök közölte: tudomásul vették azt a magyar kérést, hogy a magyar delegáció vezetője expozét kíván tartani az átvett békefeltételekről és Magyarország helyzetéről.
A francia kormányfő hozzátette: "Az Önök expozéját semminemű vita nem fogja követni." 
Tehát a francia politikus szavai világosan jelezték, hogy itt nem két egyenrangú fél áll egymással szemben. A győztes nem kíváncsi a legyőzött érveire. Világos lett, amit addig is sejteni lehetett, hogy nem béke készül, hanem megalázó diktátum...
Ma nem fognak zúgni a harangok. Csendben emlékezzünk ! 
sakema

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.