Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2017. augusztus 24., csütörtök

Jóindulat, vagy szabálysértés ?

Az egyik leghétköznapibb autós gesztus, hogy a sofőrök jelzik egymásnak – jellemzően villogással, hivatalosabban távolságifény használatával – hogy figyeljenek a sebességükre, mert traffipax közeledik. Mindez rendben is van – attól eltekintve, hogy alapvetően mindenki annyival közlekedjen, amennyivel az előírás szerint lehet maximum –, de büntethet-e a figyelmeztető villogásért a rendőr?
 Hivatalos állásfoglalást viszont nincs, mivel a rendőrség nem szívesen ad tájékoztatást ilyen kérdésre!
 Van ám egy törvény, ami kimondja:
"Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát."

A rendőrség szerint: "a villogástól függetlenül, az ellenőrző berendezés képes a mellette elhaladó jármű haladási sebességét a valóságnak megfelelően megállapítani, a jelzés pedig a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését nem akadályozza vagy zavarja, illetve az ellenőrzés eredményét nem befolyásolja." Ennek alapján tehát: nem, a villogás nem tekinthető az ellenőrzést magát befolyásoló eszköznek !
 Viszont ! A villogás a KRESZ szerint akkor jogsértő, ha azzal a többi autóst elvakítjuk. Ha a rendőr tudomására jut ilyen – vagyis észreveszi – akkor egyedileg akár, a körülmények alapján, dönthet úgy, hogy a villogás elvakította a többi autóst, akkor már büntethet. Helyszínen akár 15 ezer forintra, feljelentés esetén pedig akár 30 ezerre is – a rendelkezéshez tartozó bírságtáblázat alapján,–közölte a rendőrség.
(Tehát ezt a "gumitörvényt" a rendőr úgy alkalmazhatja,ahogy jónak látja ! Nyáron,nappal, mikor hétágról süt a nap, vajon mi vakít el jobban, a villogó fényszóró, vagy a napfény ? A másik érdekesség, akkor az is szabálytalan, mikor villogással jelzünk a másik félnek,hogy lemondunk az elsőbbségünkről. Bár ez csak itthon egyértelmű, mert Európában pontosan a fordítottját jelenti,hogy vigyázz jövök, ne indulj el !-a szerk.)
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.