Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2018. október 23., kedd

Emlékezzünk !

1956  október  23
Évről évre távolodik tőlünk ez a nap. Az akkori forradalmárok, vagy nevezhetjük őket, mást jobb életet akaró embereknek, már sajnos csak nagyon kevesen vannak közöttünk, akik hitelesen eltudnák mondani az akkori  történéseket. 
Az idő gyorsan múlik, de az emlékük mindaddig megmarad, míg gondolunk rájuk !

 

A háború után apáink, nagyapáink pár év alatt újjáépítették a lerombolt csonka kis országunkat, miközben lassan-lassan rádöbbentek, hogy a kommunizmus nem azt hozta nekik amit vártak, mivel kialakult egy "kommunista diktatórikus" rendszer, amit az akkori "felszabadító" Uniós (szovjet) háttérhatalom fegyverei tartottak fent, akik úgymond "ideiglenesen" tartózkodtak hazánkban.

Akkor még az emberek beszélgettek egymással, nem voltak  okostelefonok, laptopok és a többi "okos" eszközök amivel az emberek elzárkózhattak a mindennapi élet gondjai-bajai elől.
Az akkori értelmiség, az egyetemi hallgatók és Magyarország népe fellázadt a sztálinista diktatúra   és a szovjet meg­szállás ellen, így 1956 október 23.-án kitört a forradalom, amire a mai napon emlékezünk! 
Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett.
Ez a nemzet szabadságharca volt a diktatúra ellen , amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményeként vonult be a történelembe.
Magyarország történelmében először-tizenkét napig, november negyedikéig-volt szabad ország ! 

Ugyanis a szovjet politikai vezetés  a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak nem nyújtottak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én hajnalban a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott. Emlékezzünk...

(Hatvankét évvel a forradalom után, viszont érdemes körülnézni a mai világban! Például az autóbuszokon. Mindenki lehajtott fejjel, mogorván ül és a telefonját nézi, nyomogatja.
 A beszélgetés helyett, inkább fordulnak az  telefonhoz és egyéb kütyükhöz ! Mosolyt sehol, senki arcán sem lehet látni. Lelkes, csillogó szemeket szintén nem. Megtört, beletörődött arcok mindenhol akik az élet gondjainak, problémáinak megbeszélése helyett inkább elbújnak a  technikai eszközök mögé. 
Senki nem foglalkozik, senkit nem érdekel, hogy bizonyos körök százmilliárdokat lopnak el, szemrebbenés nélkül  az arcunkba hazudnak, miközben az embereket egy árnyék, virtuális világba taszítják ahol mindenki -természetesen megfelelő kontroll mellett- kritizálhat, elmondhatja, megoszthatja véleményét ! 
Vajon "Magyarország jobban teljesít?" Ezt és így akarták anno apáink, nagyapáink ? Gondolkozzunk...)  
sakema

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.